Hasiči vybízí k opatrnosti při pálení čarodějnických ohňů. Sucho zvýšilo riziko požárů

Hasiči varují a vybízí k opatrnosti při pálení čarodějnic (zdroj: ČT24)

Kvůli velkému suchu nabádají hasiči k opatrnosti při rozdělávání ohňů. A to zejména v souvislosti s blížící se filipojakubskou nocí a pálením čarodějnic. Od začátku měsíce do neděle 26. dubna už hasiči v Česku vyjížděli k 2676 požárům.

Riziko požárů je v období pálení čarodějnic zvýšeno každoročně. Loni vyjížděli hasiči 30. dubna k 64 požárům, o rok dříve dokonce ke 136. Výrazný rozdíl byl způsobený zejména počasím, kdy konec dubna 2018 byl podobně suchý jako ten letošní.

„Obecně právě počasí před oslavami čarodějnic hraje největší roli v nárůstu požárů. Pokud je před 30. dubnem dlouho sucho a je teplo, dojde k požáru mnohem snáz, než když je půda prosáklá vodou. Stejně tak je nebezpečný silný vítr, který žhavé uhlíky rozfouká po okolí a snadno tak chytne třeba suchá tráva,“ vysvětluje na webu Hasičského záchranného sboru ČR mluvčí Nicole Studená. 

Oheň lépe nahlásit, říkají hasiči

Pokud se tedy rozhodnou lidé slavit i přes omezení kvůli šíření koronaviru v komorním počtu, měli by dodržovat zásady doporučené hasiči. Zcela zakázané je rozdělávání ohně ve vysoké suché trávě nebo ve vzdálenosti menší než 50 metrů od okraje lesa. Kvůli odlétajícím jiskrám je potřeba dodržet také bezpečnou vzdálenost od obytných a hospodářských budov.

Přestože pálení ohňů na volném prostranství mají zákonem povinnost nahlašovat pouze právnické osoby, doporučují hasiči takto jednat i v případě, že oslavy organizují samotní občané coby osoby fyzické.

„Při ohlášení je třeba uvést místo a čas pálení, osobu odpovědnou za pálení včetně kontaktu na ní a také přijatá protipožární opatření. Tímto předběžným ohlášením se zamezí zbytečným výjezdům k domnělým požárům. Opodstatněná je také domluva s dobrovolnými hasiči v dané obci, aby na místo pálení dohlíželi,“ doplňuje Studená.

Hasiči upozorňují i na další riziko spojené s oslavami 30. dubna, a to zábavní pyrotechniku. Ta kromě požáru může při nevhodné manipulaci způsobit vážná zranění nebo majetkové škody.

  • Při rozdělávání ohně je nutné předem vybrat místo, které je bezpečně izolované od hořlavých materiálů a ohraničené pruhem širokým nejméně 1 metr zbaveným jakýchkoliv hořlavin.
  • Zcela zakázané je rozdělávání ohně ve vysoké suché trávě, na strništi apod. Nutné je také dodržovat bezpečnou vzdálenost od obytných nebo hospodářských budov.
  • Hranici z polen je potřeba stavět tak, aby byla stabilní a nehrozilo její zhroucení do stran, jinak se mohou plameny vymknout kontrole. 
  • Při podpalu nepoužívejte vysoce hořlavé látky, jako je benzín, nafta či líh.
  • Při pálení ohňů musí být vždy přítomna alespoň jedna osoba starší 18 let.
  • Oheň nesmí zůstat bez dozoru. 
  • Příjezdové cesty vedoucí k místu pálení musí zůstat průjezdné po celou dobu. 
  • Místo byste měli opustit až ve chvíli, kdy je ohniště důkladně uhašeno prolitím vodou či zasypáním zeminou. 
  • Při přeskakování vater hrozí vznícení části oděvu. V takovém případě je nutné jednat rychle a a uhasit plamen buď dostatkem vody, nebo válením se po zemi. Případně uduste plamen dekou či jinou přírodní textilií. 
  • Používejte pouze pyrotechniku uvedenou legálně do oběhu. Vždy se striktně držte přiloženého návodu k použití a odpalujte ji co nejdále od budov či dalších míst, u kterých hrozí vznícení. V žádném případě pak nevhazujte zábavní pyrotechniku do ohně. Manipulovat by s ní také neměly děti a osoby, které jsou pod vlivem alkoholu. 
  • zdroj: hszcr.cz