Nemocnice vytvářejí databáze dárců krevní plazmy pro léčbu koronaviru a čekají na pokyn z ministerstva

Fakultní nemocnice se připravují na odběry krevní plazmy od dárců, kteří se už vyléčili z nákazy novým koronavirem. Plazma po prodělané infekci obsahuje protilátky proti viru a lze ji použít při léčbě lidí, u kterých má nemoc těžký průběh. Nemocnice začaly vytvářet databáze dárců a čekají na doporučený postup, který by mělo Ministerstvo zdravotnictví vydat v nejbližších dnech.

Fakultní nemocnice v Olomouci by ráda zahájila odběry krevní plazmy od prvních dárců vyléčených z nákazy novým typem koronaviru už příští týden. „Nemocnici se už nyní přihlásilo pět lidí ochotných plazmu darovat,“ řekl mluvčí Adam Fritscher.

Zájemci se hlásí i ve Fakultní nemocnici Brno. Ta podle mluvčího vytváří databázi možných dárců, odběry zahájí, až bude znát podrobnosti k léčbě. „Čekáme na pokyny z ministerstva zdravotnictví k postupu léčby, jak s krevní plazmou naložit,“ řekl mluvčí Pavel Žára. Stejně reagovala i mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Marie Heřmánková: „Podklady, které společně s kolegy vypracoval docent Balík, leží na ministerstvu zdravotnictví. Čekáme, že postup léčby schválí v nejbližších dnech.“

Využití plazmy se předpokládá jen u těžkých případů

„Tato problematika je řešena na úrovni odborných společností, zabývá se jí zejména Společnost pro transfuzní lékařství ČLS JEP, která v návaznosti na výstupy Evropské komise připravuje mezioborový doporučený postup. Finalizace tohoto doporučení by měla proběhnout v řádu několika dnů,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Klára Doláková.

Darovat krevní plazmu budou moci lidé ve věku od osmnácti do šedesáti let, kteří onemocnění novým koronavirem prodělali a jsou zcela zdraví. „Mezi vymizením klinických příznaků onemocnění s potvrzeným negativním testem a odběrem rekonvalescentní plazmy by měl uplynout interval alespoň čtrnáct dnů. Použití rekonvalescentní plazmy se předpokládá u pacientů s plicním selháním v důsledku infekce COVID-19 s nutností umělé plicní ventilace nebo mimotělní podpory plic typu ECMO,“ upozornila mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Metodu už vyzkoušeli v Číně a Itálii

Rekonvalescentní plazmu začali využívat k léčbě pacientů s těžkým průběhem už například v Itálii, oficiální výsledky odborníci zatím nezveřejnili, podle některých jsou příznivé. Metodu vyzkoušeli i lékaři v Číně, chtějí ji použít i americké a izraelské nemocnice.

Lékařský tým Martina Balíka použil ve Všeobecné fakultní nemocnici u jednoho z pacientů experimentálně lék remdesivir, který vznikl proti ebole. Brání množení viru v těle. V americké firmě Gilead ho vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře. Nemocnice dává pacientům také léky s hydrochlorochinem, který účinkuje proti malárii. I tato látka brání šíření viru v těle. Lékaři také podporují imunitu pacientů a zkoušejí i některá antibiotika. Na vývoji očkování a medikamentů, které by byly přímo proti novému koronaviru, vědci ve světě pracují.