Proti koronaviru by mohl pomoci lék Plaquenil. Stát zpřísnil jeho vydávání

Ministerstvo zdravotnictví omezilo od nedělních 18 hodin pro většinu lékařů předepisování léku Plaquenil. Mohl by být účinný pro pacienty s nemocí COVID-19. V některých lékárnách však není dostupný už teď.

Plaquenil mohou předepisovat jen lékaři, kteří se specializují na alergologii, klinickou imunologii, infekční lékařství nebo dětskou či dospělou dermatovenerologii a revmatologii, ovšem jen dvě balení najednou.

„S ohledem na fakt, že podle dostupných vědeckých poznatků se léčivý přípravek Plaquenil jeví jako potenciálně účinný pro léčbu onemocnění COVID-19, je třeba předejít jeho nedostupnosti jak pro léčbu pacientů v registrovaných indikacích, tak pacientů s COVID-19,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Výjimku ze zákazu předepisování proto mají lékaři, kteří o tyto nemocné pečují.

O tom, že existuje léčebný přípravek, který může výrazně zkrátit dobu, po niž se nakažený virus vylučuje, hovořil v České televizi náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Název neřekl z obavy, aby se lék v lékárnách nevyprodal.

To se ale v některých lékárnách už stalo a není ani u některých distributorů. „Už přes týden, nejspíš v souvislosti se zprávami o účinku antimalarik v zahraničí, jsme zaznamenávali zvýšené výdeje tohoto přípravku. Někdy třeba i v počtu deset balení na jeden recept. V důsledku toho už ve většině lékáren Plaquenil přestal být dostupný,“ řekl mluvčí největší tuzemské sítě lékáren Dr.Max, kam jich spadá asi 440 z celkových zhruba 2500, Michal Petrov.

Lékárny nesmějí vydat Plaquenil, pokud v lékařském předpisu není uvedena diagnóza pacienta a odbornost lékaře. Ani ti vybraní ho nesmí předepsat na déle než dva měsíce, tedy více než dvě balení.

Používá se proti malárii

Lék vyrábí francouzská firma Sanofi Aventis. Podle údajů na webu Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) je prodejní cena zhruba 240 korun za balení. Účinnou látkou je hydrochlorochin. Plaquenil se používá jako antimalarikum a jako pomalu působící antirevmatikum.

Vědci na možné použití chlorochinu pro pacienty s COVID-19 upozorňovali už dříve. Také Státní zdravotní ústav vydal varování před neuváženým užíváním léků s chlorochinem při obavách z nákazy novým koronavirem. Upozornil, že není doloženo jejich preventivní působení a hrozí nežádoucí účinky. Léky s chlorochinem se užívají proti malárii.

„Upozorňujeme na neuvážené užívání chlorochinu. Při jeho užívání se mohou vyskytnout závažné nežádoucí účinky až toxicity. Není doloženo, že by chlorochin působil preventivně před koronavirem. Sdílíme postoj Světové zdravotnické organizace (WHO). Chlorochin není ověřenou léčbou na infekci COVID-19,“ uvedl tehdy SÚKL na svém Twitteru.

Úřad už dřív upozorňoval na to, že přípravky s chlorochinem mohou způsobovat hypoglykemii neboli pokles hladiny cukru v krvi. Projevuje se třesem, neklidem, nesoustředěností, bušením srdce, zmateností, ospalostí, pocením, bolestmi hlavy i křečemi. Vést může až ke ztrátě vědomí a k poruše srdečního rytmu.