Když bude na konci března nejvýše 8500 nakažených, mohli bychom uvolnit opatření, připustil Prymula

Otázky Václava Moravce: 2. část (zdroj: ČT24)

Nárůst infikovaných koronavirem by nyní mohl být v Česku už zafixován a za současných omezujících opatření by se celkový počet nakažených v zemi mohl do konce března držet pod osmi a půl tisíci. V Otázkách Václava Moravce to řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Uvedl také, že bude navrhovat uzavření hranic pro pendlery. Zákaz cestování do zahraničí by mohl podle něj trvat i rok či dva.

„Nechci předbíhat dobré události, nicméně když se každý podívá na ten nárůst, tak nám se ho podařilo zafixovat na hodnotě, která je podstatně nižší, než těch úvodních 45 procent, kdy jsme na tom byli hůře než Itálie,“ odkázal Prymula na údaje z počátku března, kdy se Češi vraceli z dovolených v Itálii a Rakousku.

„Teď bude část lidí, kteří budou ze zahraničí repatriováni, v karanténě na jednom místě, protože dochází k nedodržování karantény,“ uvedl také.

„Cílíme na to, abychom někdy na konci března byli na hodnotě do osmi a půl tisíce nakažených, což je hodnota, která by znamenala,  že křivku (nárůstu onemocnění) jsme schopni oploštit. Pak během dalších deseti dnů bychom chtěli klesat na takové hodnoty, že bychom mohli zrušit některá plošná opatření a udělat cílenou depistáž (vyhledávání nemocných – pozn. red.) a hledání kontaktů nakažených,“ dodal náměstek.

Vývoj nárůstu počtu infikovaných v ČR v procentech
Zdroj: ČT24

Uvolňování snad po Velikonocích, pendleři by měli dostat zákaz

Taková situace by podle něj mohla nastat kolem 12. dubna. „Pokud se vše podaří, jak předpokládáme, rušení plošných opatření by začalo od konce podle toho, jak byla zaváděna. Nejprve by se nastartovala výroba, služby, u škol není jisté, zda se to podaří do konce (školního) roku. Až nakonec by se to týkalo hromadných akcí,“ nastínil plán. 

Ministr školství podle Prymuly v pondělí oznámí, jakým způsobem budou řešeny přijímací zkoušky a maturity. „Diskutujeme o tom, že maturity by mohly být v červnu. Dáme k diskuzi, jestli jeden z prázdninových měsíců  nevyužít pro náhradní školní docházku,“ podotkl k tomu epidemiolog.

Vláda podle něj bude zřejmě muset upravovat pohyb lidí za prací do zahraničí. „Mám z některých regionů údaje, že i deset procent pendlerů je nakažených,“ řekl Prymula s tím, že navrhne uzavření hranic pro pendlery. Podobně se vyjádřil i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Zákaz cestování do zahraničí by mohl pokračovat i v následujícím roce či dvou, upozornil Prymula s tím, že letos budou občané trávit dovolenou zřejmě v tuzemsku.

Nový testovací systém a trasování

Po Velikonocích by také mohl být spuštěn nový systém testování, který bude stát na pěti koordinátorech. „Jeden pro laboratoře, jeden pro hygieny a tak dále,“ uvedl Prymula. Díky zapojení laboratoří včetně Akademie věd ČR bude kapacita tisíců testů za den. Vyvíjejí se podle něj testovací postupy, které umožní Česko odpoutat od dodávek testů a reakčních látek ze zahraničí. 

Pacienti by už neměli dojíždět do odběrových míst, ale zdravotníci by za nimi měli dojíždět. Podle Prymuly se bude do domácích odběrů u pacientů a testování zapojovat i armáda. Budou se trasovat všechny kontakty nakažených lidí a izolovat je, což umožní uvolnění přísných opatření, která omezují pochyb nebo poskytování služeb.

V Česku by se také mohl začít používat lék, který zkracuje dobu vylučování viru. Nyní je stahovaný z lékáren, aby ho lidé nevykoupili, dodal Prymula.

Hosty druhé části Otázek Václava Moravce byli také virolog Ivan Hirsch a prezident České lékařské komory Milan Kubek. Celý záznam ve videu v úvodu článku.