OBRAZEM: Průhonický park rozkvétá i bez davu návštěvníků

Vyfotit si kvetoucí rostliny, ohřát se na lavičce sluncem, relaxovat v parkové nebo lesní části – jindy by kilometry dlouhými stezkami v Průhonickém parku na okraji Prahy v těchto dnech proudily tisíce lidí. Letošní jaro je ale i tam úplně jiné, než kdykoliv v historii – stezky jsou prázdné, jen výjimečně člověk potká běžce nebo ženu s kočárkem. Nezvyklost situace i u nich podtrhují většinou nasazené roušky.

Do parku se od 16. března dostane jen pár zájemců, kteří mají roční vstupenku nebo jsou trvalými obyvateli Průhonic. Vedení lokalitu, zapsanou na seznamu UNESCO, pro všechny ostatní uzavřelo.

„Jaro je obecně v parku nejexponovanějším obdobím. Obvykle ho v tomto čase navštěvuje zhruba až 15 tisíc návštěvníků,“ říká vedoucí Správy Průhonického parku Jiří Šmída a dodává: „V porovnání s příjmy ze stejného období loňského roku dosahuje momentální finanční ztráta parku přibližně dvou milionů korun.“

Nic podobného tady botanici nepamatují. V minulosti sice došlo k uzavírce několikrát, ale vždy trvala maximálně pár dní. „Zavírali jsme například z důvodu nepříznivých povětrnostních podmínek nebo povodní. Kvůli nim byl zatím nejdéle park uzavřen v červnu 2013, to se jednalo o více než dva týdny,“ připomíná Šmída.

Pravidelným návštěvníkům zároveň slibuje, že o vrchol sezony snad nepřijdou: „Začínají nakvétat magnolie, skalničky a první rododendrony. O ty lidé určitě nepřijdou, máme jich v parku více než osm tisíc a nakvétají postupně, takže se potěšit jejich květy určitě stihnou. Aktuální fotky kvetení pravidelně zveřejňujeme na našich sociálních sítích, snažíme se zprostředkovat atmosféru parku návštěvníkům alespoň na dálku.“