Vláda schválila rekordní schodek rozpočtu. Trhovci, prodejci aut a řemeslníci se vrací do práce

Události ČT: Trhovci, prodejci aut a řemeslníci se vrací do práce (zdroj: ČT24)

Vláda schválila kvůli dopadům šíření koronaviru zvýšení schodku státního rozpočtu v letošním roce na rekordních 300 miliard korun. Kabinet tak odsouhlasil navýšení schodku už podruhé během necelého měsíce. Do Česka se od pondělí vrátily farmářské trhy. Otevřely se ale i provozovny řemeslníků, autosalony a opravny aut. Všichni budou muset při práci dodržovat přísná hygienická opatření. Omezení uvolnily také vysoké školy, v limitovaném počtu je mohou navštěvovat studenti závěrečných ročníků. Potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku je k pondělnímu ránu 6838, úmrtí v souvislosti s nemocí je 194.

On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Vládní kabinet schválil zvýšení schodku státního rozpočtu v letošním roce na 300 miliard korun.
  • Vláda schválila návrh na zvýšení plateb za státní pojištěnce od letošního června o pět set korun na osobu za měsíc a od ledna 2021 o dalších dvě stě korun.
  • Přijímací zkoušky na vysoké školy se budou moci prezenčně konat nejdříve patnáct dnů po otevření škol. Školy je budou moci uspořádat také na dálku, podobně jako státní zkoušky.
  • Univerzity a vysoké školy se otevřely pro studenty v posledním ročníku studia.
  • Cestovní kanceláře budou moci vydávat poukazy klientům a odložit tak vrácení peněz za zrušené zájezdy s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna.
  • Česká asociace farmaceutických firem vyzvala stát, aby odložil pravidelnou hloubkovou revizi cen léků. Uskutečňuje se jednou za 5 let, má být letos.
  • Vláda projedná uvolnění opatření na hranicích.
  • Počet dosud potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru v Česku dosáhl k pondělnímu ránu 6838.
  • Vyléčila se už pětina nakažených, celkově jde o 1559 vyléčených pacientů. Úmrtí s nemocí COVID-19 pak podle ministerstva zdravotnictví bylo 194.

Například na brněnském Zelném trhu nebudou trhy zatím takové, jak jsou místní zvyklí. Místo obvyklých 60 trhovců jich bude nejvýše 30, aby tak byly možné dvoumetrové rozestupy. Kromě toho musí mít taky dezinfekci a pravidelně čistit prodejní plochu.

„Nebude možné nic na trzích ochutnávat, nic na tom místě pojídat, nebude možné prodávat potraviny, které jsou určené výlučně k přímé konzumaci. Trhy budou omezeny pouze na to, že tam člověk přijde, nakoupí si mléko, zeleninu a odejde,“ popsal zaváděný režim ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Místo budou hlídat určení správci, v Praze pak bezpečnostní služba.

Tisková konference po jednání vlády 20. dubna (zdroj: ČT24)

Na farmářské trhy v Praze smí jen tuzemské zboží

Na pražských trzích označených jako farmářské mohou prodejci nově prodávat jenom výrobky od malých tuzemských producentů. Stanovuje to novela tržního řádu metropole, kterou v pondělí schválili radní.

Zahrnuje i další změny, například restaurační předzahrádky nebudou nově moci mít vlastní pípu, ale pouze chladničku na nápoje. Trhy, které prodávají produkty ze zahraničí nebo od velkých výrobců, se nadále nebudou moci označovat jako farmářské, ale například jako potravinové.

Na znovuotevření po více než měsíci se připravují i prodejci aut, a to jak nových, tak ojetých. Zaměstnanci autocenter se rozdělí do skupin a se zákazníky se tak potkají jenom někteří. Interiér vozidla pak po každém zájemci vydezinfikují a znovu zabalí do ochranného igelitu. První vlna opatření otevře i provozovny řemeslníků.

Vláda schválila historicky nejvyšší schodek rozpočtu

Schodek státního rozpočtu se zvýší na 300 miliard korun. Vláda tak schválila navýšení deficitu už podruhé během necelého měsíce.

Na konci března sněmovna kvůli koronaviru schválila zvýšení letošního schodku na 200 miliard korun, z původně plánovaných čtyřiceti miliard korun před pandemií. Podle ekonomů není ale vyloučeno, že schodek může být letos ještě vyšší.

„Letošní schodek 200 miliard korun není definitivní, protože mám spočítána všechna opatření, která jsme aplikovali, ale i další, která budou aplikována,“ uvedla dříve ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. 

Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun. Nejlépe naopak stát hospodařil v roce 2016, a to se ziskem téměř 62 miliard korun. 

Ministryně financí Alena Schillerová
Zdroj: ČT24

Kabinet rovněž odsouhlasil záruku pro malé a střední firmy 150 miliard korun. Měla by vygenerovat úvěry ve výši 600 miliard. Opatření ještě musí v úterý schválit sněmovna, řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Podnikům do 250 zaměstnanců by mělo být poskytnuto ručení do devadesáti procent dluhu z jednotlivého poskytnutého úvěru. U větších firem by ručení mělo dosáhnout 80 procent dluhu z poskytnutého úvěru, doplnila Schillerová.

Hamáček navrhne vládě rozvolnění režimu na hranicích

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) navrhne vládě, aby rozvolnila režim na hranicích. Vycestovat by mohli lidé za obchodními nebo ekonomickými účely a jen na dobu tří dní. Hamáček po jednání krizového štábu, kterému předsedá, také uvedl, že by „nouzový stav měl trvat tak dlouho, dokud situaci nebude možno zvládnout standardními metodami“.

Například distribuce ochranných pomůcek by tak časem měla spadat pod jednotlivé resorty, a nebýt zajišťována centrálně, jak je tomu dosud. Ministr vnitra ubezpečil, že letecký most s ochranným materiálem nadále funguje, jen v pondělí přilétnou tři letadla. Vláda také nakupuje ze zdrojů českých firem, kterým chce další objednávky zadat do konce dubna.

Co se týče platnosti nouzového stavu, Hamáček na pondělní tiskové konferenci uvedl, že pokud by po 30. dubnu nebyl v Česku prodloužen, přineslo by to řadu komplikací. Nebylo by podle něj možné třeba kontrolovat režim na hranicích či ukládat pracovní povinnost. 

Brífink po jednání Ústředního krizového štábu 20. dubna (zdroj: ČT24)

„Pokud by nouzový stav prodloužen nebyl, tak bychom se vrátili do standardního režimu, což znamená, že by skončilo centrální nakupování, skončilo by centrální zásobování, každý by se musel starat o to svoje,“ dovysvětlil ministr vnitra.

Hranice propustnější

O rozvolnění podmínek pro práci v zahraničí bude vláda jednat ve středu. Návrh, jak ho dopoledne představil ústřední krizový štáb, dozná podle Hamáčka změn. Vicepremiér a šéf sociálních demokratů řekl, že materiál předloží vládě se změnami.

Jak by měla pravidla vypadat, nechtěl předjímat. Poté, co se podařilo epidemii dostat pod kontrolu, chce kabinet postupně omezení rozvolňovat. Ministr zdravotnictví naznačil, že princip bude takový, že člověk cestující za prací bude předkládat potvrzení o bezinfekčnosti a posléze se bude znovu muset nechat testovat.

Vláda by mohla rovněž ve středu zhodnotit vývoj nákazy po Velikonocích. V případě příznivého stavu má připravený plán k urychlení otevření obchodů a služeb.

Vysoké školy se částečně otevřely studentům

Univerzity a vysoké školy se v pondělí otevřely pro studenty v posledním ročníku studia. Aktivit s tím spojených by se mohlo účastnit vždy maximálně pět lidí najednou. Školy jsou kvůli pandemii uzavřené od 11. března. Po opatření na vysokých školách budou následovat v dalších týdnech střední a základní školy. 

Studenti posledních ročníků studia budou moct přijít na individuální konzultace či zkoušky včetně státnic a rigorózních zkoušek. V omezeném počtu se budou moct také věnovat laboratorní, experimentální nebo umělecké práci, a to zejména za účelem vypracování závěrečných prací a kvůli klinické a praktické výuce a praxi. 

Studenti budou muset poskytnout čestné prohlášení o tom, že v předchozích dvou týdnech neměli příznaky virového onemocnění.

Přijímací zkoušky na VŠ nejdříve 15 dnů po znovuotevření

Přijímací zkoušky na vysoké školy se budou moci prezenčně konat nejdříve patnáct dnů po otevření univerzit. Ty je ale budou moci s ohledem na epidemii koronaviru uspořádat také na dálku, podobně jako státní zkoušky.

Maturitní vysvědčení budou moci přijatí uchazeči dodatečně doručit vysoké škole do 45 dnů po začátku akademického roku. Univerzity budou moci podle předlohy také prodloužit akademický rok. Dostanou navíc možnost odpustit studentům poplatky za příliš dlouhé studium.

Události: Situace ohledně koronaviru v Česku (zdroj: ČT24)

Pražské soudy se otevírají veřejnosti

Od pondělí se opět otevírají veřejnosti podatelny, infocentra a pokladny pražských soudů – ovšem s omezeními. Do podatelen se tak lidé dostanou jen jednotlivě, do spisů mohou účastníci řízení nahlížet jen po omezenou dobu a po předchozím objednání.

Obnovit úřední hodiny, které omezily v souvislosti s nouzovým stavem, soudy musely na základě opatření ministerstva zdravotnictví. Postupné obnovení činností soudům doporučil i resort spravedlnosti, který očekává, že z hlediska procesů se výrazněji navrátí k normálnímu režimu v květnu. Konkrétní kroky nechalo na předsedech soudů. 

Obvodní soud pro Prahu 4
Zdroj: ČT24

Vláda odsouhlasila zvýšení plateb za státní pojištěnce

Vláda na pondělním zasedání odsouhlasila návrh na zvýšení plateb za státní pojištěnce od letošního června o pět set korun na osobu za měsíc a od ledna 2021 o dalších dvě stě korun. Uvedl to premiér Andrej Babiš (ANO).

Letos stát za každého pojištěnce odvádí 1067 korun měsíčně. Zvýšení plateb by znamenalo letos růst státních výdajů o dvacet miliard korun, v roce 2021 o padesát miliard korun. Návrh zákona, který předložilo ministerstvo zdravotnictví, projedná Sněmovna.

Na konečném růstu se ale může projevit i vývoj na trhu práce, kde podle analytiků hrozí kvůli pandemii a následnému ekonomickému propadu propouštění. Pojištěnců, za které platí zdravotní pojištění stát, je zhruba 5,9 milionu.

Kabinet rovněž schválil návrh o tom, že živnostníci a podnikatelé postiženi opatřeními kvůli šíření koronaviru budou dostávat jednorázový příspěvek 500 korun denně i po 30. dubnu. Informovala o tom na Twitteru ministryně Schillerová.

Návrh zákona, který ještě musí projednat parlament a podepsat prezident, umožní příspěvek vyplácet až do uvolnění všech opatření omezujících podnikatele.

Hygienici musí používat prvky chytré karantény

Některé prvky chytré karantény se od pondělí rozšíří do všech krajů, půjde hlavně o řízení testování, oslovování kontaktů a předávání informací. Vyplývá to z mimořádného opatření, které zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví na webu.

Události: Hygienici musí používat chytrou karanténu (zdroj: ČT24)

Používání paměťových map z dat mobilních operátorů a platebních karet opatření nezmiňuje. „Celkově tento mechanismus pozitivně přispěje k urychlení činností zabezpečujících testování populace a rychlejší způsob vyhodnocování vzorků a identifikace infikovaných v rámci populace ČR,“ uvedlo v dokumentu ministerstvo. 

Finanční resort navrhne osvobození vylitého piva od spotřební daně

Ministerstvo financí navrhne, aby pivovary mohly žádat za pivo, které nedokázaly kvůli zavřeným hospodám prodat z distribučních center, vrácení spotřební daně. V pondělí to uvedl za resort Tomáš Weiss.

O tuto úlevu žádal Český svaz pivovarů a sladoven, podle kterého by placení daně za vylité pivo bylo nejenom nesmyslné, ale i nemorální. Sněmovna by změnu měla projednat v úterý.„Pivovary byly v důsledku uzavření restaurací a hospod postaveny do situace, kdy nemají odbyt pro své pivo, které na základě předpokládané poptávky umístily do meziskladů, tedy z něj již zaplatily spotřební daň,“ uvedl Weiss. Po vyhlášení nouzového stavu ho ale už pivovary nemohly dodat odběratelům, protože se pivo po čase zkazí.

Poukazy za zrušené zájezdy

Cestovní kanceláře budou moci odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna. Místo nich budou klientům vydávat poukazy.

Na odložení platby by měla do 31. srpna příštího roku platit ochranná doba. Klienti, kteří do tohoto data poukaz nevyužijí, budou mít nárok na vrácení uhrazených záloh. Zákon, který to umožní, v pondělí odpoledne podepsal prezident Miloš Zeman.

Cestovní kanceláře možnost nabízet poukazy podle dosavadních informací vítají. K návrhu zákona ale mají výhrady. Nejsou v něm podle nich jasně definovány základní pojmy. Zákona se obávají ty cestovní kanceláře, které pořádají výlučně školní zájezdy. Bojí se toho, že pro ně bude likvidační.

Hygienici hledají kvůli koronaviru nakupující v Napajedlích

Zlínská krajská hygienická stanice vyzvala kvůli nutnosti dohledání zdroje nákazy a kontaktů s onemocněním COVID-19, aby se jí ozvali lidé, kteří nakupovali v prodejně potravin v Napajedlích a mají nebo měli zdravotní problémy. Prodejna je od pátku uzavřená. 

Hygienici hledají lidi, kteří pravidelně v obchodě nakupovali od 1. dubna a měli či mají zdravotní obtíže respiračního charakteru. Lidé se mohou ozvat na telefonním čísle 601 096 524 nebo e-mailu: covid19@khszlin.cz.

Česko provedlo už přes 170 tisíc testů

Přes 170 tisíc testů na koronavirus v Česku odhalilo zatím 6838 případů nákazy. Nemoc COVID-19 se nejvíce rozšířila v Praze, která hlásí na 1600 případů, což představuje zhruba 119 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Následuje Olomoucký kraj s 99 a Plzeňský zhruba s 96 případy na 100 tisíc obyvatel. Ministerstvo zdravotnictví eviduje 194 mrtvých, 374 je aktuálně s nemocí hospitalizovaných.

Onemocnění COVID-19 bylo v Česku poprvé zaznamenáno 1. března. Na konci téhož měsíce překročil počet lidí s prokázaným koronavirem 3300. První úmrtí s nemocí je z 22. března. Od té doby byly podle údajů ministerstva jen dva dny, kdy s onemocněním nikdo nezemřel.