Agrofert může k evropským dotacím, Česko proto stáhlo žalobu. Vyhráli jsme, hodnotí zástupce státu

Protože Evropská komise zrušila rozhodnutí o pozastavení dotací pro holding Agrofert, stáhla Česká republika žalobu, kterou chtěla dosáhnout téhož. Informoval o tom Český rozhlas. Spor o dotace pro Agrofert tím však nekončí, protože Komise místo plošného pozastavení rozhodla, že EU zatím neproplatí dotace na jeden konkrétní projekt. I tomu se zřejmě bude česká vláda bránit žalobou.

O tom, že Evropská komise schválila proplacení většiny projektů Agrofertu, informoval Státní zemědělský intervenční fond v lednu. Nyní Česko stáhlo žalobu proti Komisi. „Evropská komise své rozhodnutí zrušila, čili – jinak řečeno – jsme vyhráli,“ řekl Českému rozhlasu vládní zmocněnec pro zastupování státu před unijním tribunálem Martin Smolek. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého žaloba pozbyla smyslu.

Brusel platby pro holding Agrofert pozastavil kvůli probíhajícímu auditnímu šetření o možném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten byl vlastníkem Agrofertu, v roce 2017 jej vložil do svěřenského fondu. Podle informací ze zprávy, které unikly do médií, se auditoři pozastavili nad některými projekty, které evropské finanční krytí získaly. Komise rozhodla o pozastavení financování projektů z Programu rozvoje venkova za poslední čtvrtletí roku 2018 a první loňské čtvrtletí ve výši 6,3 milionu korun.

Česká vláda loni podala žalobu, kterou chtěla zrušit rozhodnutí Evropské komise. Vládě ji navrhl podat ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD), který argumentoval, že je to při pozastavení dotací standardní postup.

Stažením původní žaloby ale spor Prahy s Bruselem o dotace pro Agrofert nejspíše neskončí. Podle Martina Smolka má stále smysl se soudit, když Brusel v rámci auditního šetření k údajnému střetu zájmů premiéra Babiše nadále blokuje peníze na jeden projekt. Ministerstvo zemědělství podání nové žaloby vládě nejspíše navrhne. Smolek upozornil, že podle evropské legislativy nelze žalobu změnit tak, aby se týkala jen jednoho projektu a je třeba připravit od začátku novou.

O Agrofert se Evropská komise zajímá kvůli jeho domnělým vztahům s nynějším českým premiérem Babišem. Domnívá se, že by na holding mohl mít i po jeho vložení do fondu vliv. Právní služba Komise dospěla koncem listopadu k závěru, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu firmy a jako premiér má zároveň vliv na rozhodování o rozpočtu i dotacích.

Babiš střet zájmů opakovaně odmítá. Také Agrofert tvrdí, že holding postupoval podle zákonů, zrušení původního rozhodnutí Evropské komise považuje za důkaz svého správného postupu. „Výhrady směrem k nám, které se objevovaly zejména v médiích, byly neopodstatněné. Stále platí, že jde o věc mezi ČR a EK. Agrofert není účastníkem řízení. Pokud jde o údajný střet zájmů, naše stanovisko je stále konzistentní – náš někdejší akcionář učinil vše, co po něm novelizovaný zákon o střetu zájmů požadoval,“ dodal nyní mluvčí koncernu Karel Hanzelka.