Vystrčil si stěžuje na Mynáře kvůli dopisu čínské ambasády, píše Deník N

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zaslal minulý týden prezidentu Miloši Zemanovi dopis, ve kterém si stěžuje na postup jeho kancléře Vratislava Mynáře při odpovědi na otázky ohledně vzniku dopisu čínské ambasády k cestě někdejšího šéfa horní komory Jaroslava Kubery na Tchaj-wan. Mynář jako oficiální odpověď poslal Vystrčilovi svou veřejnou reakci, uvedl to Deník N.

„Dovoluji si vám zdvořile sdělit, že stanovisko zaslané 7. dubna na moji adresu vaším kancléřem za naplnění mé žádosti ani při vynaložení maximální snahy a dobré vůle v žádném případě považovat nemohu,“ napsal Vystrčil podle Deníku N Zemanovi.

Vystrčil se v dopise zaslaném na začátku dubna dotazoval, jestli si kancléř vyžádal dokument z čínské ambasády ohledně Kuberovy cesty na Tchaj-wan. Na tento dopis místo Zemana však odpověděl Mynář, který mu poslal svou reakci na zjištění Deníku N, kterou už předtím zveřejnil na stránkách Hradu. V ní bylo uvedeno, že žádný dopis si neobjednal a ve skutečnosti ani neexistuje.

„Ale o to nejde. Já chci odpovědět, zda si vyžádal z čínské ambasády dokument, o kterém se celou dobu bavíme a ve kterém se vyhrožuje České republice. To je něco trochu jiného, než na co pan kancléř odpovídá,“ řekl šéf Senátu v reakci na to, proč mu Mynářova odpověď nestačí a napsal prezidentovi znovu. 

Dopis řada politiků odsoudila

Deník N počátkem dubna napsal, že Mynář požádal čínské velvyslanectví o vypracování dokumentu k zamýšlené Kuberově cestě s cílem zjistit, jak bude Čína reagovat. Dokument, který byl doplněný přípisem Pražského hradu, se našel v pozůstalosti Kubery po jeho smrti.

Dopis, ve kterém měla čínská ambasáda hrozit trestem Kuberovi i českým firmám v Číně v případě uskutečnění cesty na Tchaj-wan, řada českých politiků odsoudila. Mynář ale obvinění odmítl, tvrdí, že dokument nebyl dopisem, který by byl adresován Kuberovi, ale písemným stanoviskem Číny.

Podle Mynáře Čína prostřednictvím své ambasády prezidenta Zemana a vládu od podzimu upozorňovala, že cestu Jaroslava Kubery na Tchaj-wan by považovala za porušení vzájemných smluv.