Policie navrhla obžalovat bývalého premiéra Nečase za křivou výpověď, uvedlo Aktuálně.cz

Policie navrhla obžalovat bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) za křivou výpověď. Uvedl to server Aktuálně.cz. Nečas svědčil v případu zneužití Vojenského zpravodajství ve prospěch své ženy Jany, dříve Nagyové. Za křivou výpověď mohou soudy uložit až tříleté vězení. Kauza zpravodajství přispěla v červnu 2013 k pádu Nečasovy vlády.

„Od policejního orgánu jsem obdržel spis s návrhem na podání obžaloby,“ potvrdil serveru šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek. O tom, zda obžalobu podá, chce rozhodnout v řádu týdnů.

Někdejší ředitelka Nečasova kabinetu Nagyová podle pravomocného rozsudku v roce 2012 nezákonně zaúkolovala vojenské zpravodajce, aby sledovali premiérovu tehdejší manželku Radku. Justice ji za to potrestala tříletou podmínkou a maximálním, tedy desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy.

Nečase policie obvinila loni v listopadu, a to v souvislosti s dvěma jeho svědeckými výpověďmi před Obvodním soudem pro Prahu 1. Soudnímu senátu tvrdil, že se na zpravodajce obrátil sám, protože se obával o bezpečí své rodiny. V odůvodnění verdiktu však zaznělo, že nemluvil pravdu a že jeho verze je v rozporu s nashromážděnými důkazy.

Nečas čelí obžalobě i v jiné kauze

Bývalý premiér Nečas již čelí v jiné kauze obžalobě z podplácení, a to společně s manželkou Janou a s někdejším náměstkem ministra zemědělství Romanem Bočkem.

Státní zástupce tvrdí, že v roce 2012 přislíbili občanskodemokratickým poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají tak projít vládní daňový balíček. Nečasovi za to hrozí až šestileté vězení.