Úřady zakazují ovocnářům využívat „čmeláky z dovozu“. Aby neohrozili domácí

Úřady zakazují čmeláky ze zahraničí (zdroj: ČT24)

Ovocnáři v některých krajích řeší problém, jak zařídit opylování květů v sadech. Některé úřady jim zakázaly využívat čmeláky z dovozu, aby neohrozili ze zákona chráněné domácí čmeláky. Sadaři tvrdí, že ti ze zahraničí jsou odolnější, nevadí jim chladnější počasí a včely stejnou práci neodvedou.

Podle Ovocnářské unie využívá uměle odchované čmeláky ze zahraničí ve svých sadech na sto ovocnářských podniků v celém Česku. Letos ale některé krajské úřady dovoz zakázaly. Zatímco v Královéhradeckém, Pardubickém a Ústeckém je sadaři smí využívat, ve Středočeském, Zlínském a Jihomoravském podle ovocnářské unie ne.

„Čmeláci létají za chladného počasí i při větrných podmínkách. Spoléhat jenom na včely je hrozné riziko,“ řekl pěstitel meruněk Vasile Popa z Velkých Bílovic. Čmeláci navíc netrpí na mor ani varroázu. Oproti včele medonosné, která má ráda bohatší snůšku, se také drží v místě, kde žijí. Jeden čmelák zvládne denně opylovat asi 1500 květů.

„Zahraničními populacemi čmeláků mohly být ty české ohrožené,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Jihomoravského kraje Monika Brindzáková.

„Dělali jsme analýzu všech čmeláků, kteří jsou k nám dovážení, a vyšlo nám, že naši čmeláci jsou poněkud odlišní. Zahraniční čmelák je vyselektovaný a je to vlastně superčmelák,“ shrnuje obavy odborníků entomoložka  Alena Votavová ze společnosti Český čmelák.

Podle Dalibora Titěry z České zemědělské univerzity hrozí zkřížení. „A také musíme uvažovat, že cizí čmelák může mít svoje parazity a svoje nemoci,“ doplnil.

Bez čmeláků podle ovocnářů klesne úroda – tipují až o padesát procent. Ovocnáři navíc namítají, že tyto čmeláky využívají běžně i za hranicemi státu: v Polsku, na Slovensku i v Rakousku. „Je to trochu paradox, protože není jasné, jakým způsobem ty čmeláky bude někdo na hranici krajů kontrolovat, jestli náhodou nepřelétnou,“ řekl předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Umělý chov čmeláků je i v Česku. Jeden jediný v Troubsku na Brněnsku. Ročně dodají na trh devět set úlů pro čmeláky čili čmelínů. Poptávka po nich je obrovská, uspokojit všechny sadaře by v Troubsku zatím nezvládli.