Milion chvilek za sebou má další protest, podle spolku se státní správa „systematicky a záměrně politicky rozkládá“

Události: Milion chvilek pro demokracii za sebou má další protest (zdroj: ČT24)

V neděli odpoledne demonstrovali lidé v centru Prahy proti ohrožení demokratických institucí na akci Milionu chvilek. Varovali před tím, aby se justice, média nebo státní správa nedostaly do podřízeného postavení vůči politikům – jako se to podle nich děje v Polsku a Maďarsku. Premiér Andrej Babiš (ANO) s důvodem protestů nesouhlasí.

Průvod vyrazil z Hradčanského náměstí a přes Karlův most zamířil až na Staroměstské náměstí. Akci svolal spolek Milion chvilek pro demokracii, hlavním impulzem k tomu bylo zvolení Stanislava Křečka veřejným ochráncem práv.

Předseda spolku Mikuláš Minář hned ve svém úvodním proslovu řekl, že Křeček podle něj chce bránit jen některá práva a jen práva některých občanů. Již dřív spolek uvedl, že Křeček popírá smysl instituce ombudsmana. Protest ale směřoval i proti státní správě a významným institucím, které se podle Mináře krok za krokem systematicky a záměrně politicky rozkládají a privatizují.

Babiš: „Vůbec nechápu“

„Jsme tady, abychom se společně postavili postupující agrofertizaci našeho státu, zneužívání politické moci a cílenému ničení důležitých demokratických institucí,“ řekl Minář na demonstraci. Milion chvilek obviňuje premiéra Andreje Babiše také ze zvyšování tlaku na veřejnoprávní média, antimonopolní a Nejvyšší kontrolní úřad nebo národní banku.

„Je to nesmysl, já vůbec nechápu… Milion chvilek stále protestuje proti něčemu, ale já s tím samozřejmě nesouhlasím,“ reagoval na nedělní protesty premiér Babiš.

Účastníci pochodu a demonstrace často nesli hesla namířená právě proti premiérovi a nápisy jako „Rusko-čínské chování totalitou zavání“, „Chceme jít cestou EU, ne Orbána, Kaczyńského cestou“ nebo „Média politikům nepatří“.

Po Minářovi pak další řečníci na demonstraci zdůraznili úlohu občanské společnosti. Například slovenský sociolog žijící v Praze Fedor Gál uvedl, že bez ní by nebyla možná změna a vítězství hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) ve slovenských parlamentních volbách. Další řečníci pak vyzvali opoziční strany, aby se do konce roku dohodly na spolupráci pro parlamentní volby.

Policie během demonstrace nezaznamenala žádné incidenty. Samotní organizátoři plánují další protesty v krajských městech a v Praze se chtějí znovu sejít na počátku června.