Lesníci začínají hlásit škody po bouři Sabina. Státní podnik má téměř milion poškozených stromů

Extrémně silný vítr nadělal začátkem týdne v lesích státního podniku Lesy České republiky (LČR) škody za 250 milionů až 300 milionů korun. Vítr podniku poničil asi 950 tisíc metrů krychlových dřeva, což představuje přibližně 950 tisíc stromů. V Krkonošském národním parku (KRNAP) poškodila bouře asi pět tisíc metrů krychlových dřeva.

Vítr zasáhl především lesy v Jihočeském kraji, na Vysočině a v Plzeňském kraji. Na jihu Čech poškodil vítr přibližně 355 tisíc metrů krychlových dříví v majetku Lesů ČR, nejvíce u Nových Hradů. Na Vysočině budou těžaři odklízet asi 124 tisíc metrů krychlových kalamitního dřeva a v Plzeňském kraji kolem 120 tisíc metrů krychlových. „V ostatních regionech jde o desítky tisíc jednotlivě vyvrácených, zlomených nebo nalomených stromů,“ uvedla mluvčí LČR Eva Jouklová. 

Podnik by chtěl kalamitní dřevo zpracovat do konce května. „Uvolňujeme lesní cesty, opravujeme oplocenky a začali jsme s likvidací polomů v porostech. Přednost bude mít smrkové dříví, částečně ho využijeme k obraně lesa před kůrovcem při jarním rojení,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. 

Vydání zákazu vstupu do lesů státní podnik neplánuje. „Stále ale platí, že v těchto dnech nedoporučujeme návštěvu lesa,“ upozornil šéf podniku.

Škodu počítají také v Krkonoších, tam ale Sabina podle Správy KRNAP větší problémy nezpůsobila. „Tentokrát jde převážně o jednotlivé stromy či malá ložiska, zatím jsme neobjevili žádné rozsáhlé plošné škody. Vítr zasáhl spíše jižní část národního parku a hlavně pak podhůří,“ popsal mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Celkově patřil Královéhradecký kraj k méně postiženým regionům.

Sabina udeřila v pondělí

Vichřice, která přišla jako orkán Sabina z Německa, Česko zasáhla v pondělí. Na Sněžce dosáhl vítr v nárazech rychlosti až 198 kilometrů za hodinu, v nížinách měl rychlost v nárazech asi 100 kilometrů za hodinu. Pojišťovny odhadly škody způsobené vichřicí na majetku na stovky milionů korun.

Sabina se ale zařadí mezi bouře s největší škodou na majetku Lesů ČR. Obdobnou škodu jako nynější bouře nadělal ve státních lesích loni v březnu orkán Eberhard. Emma poničila v roce 2008 asi dva miliony metrů krychlových dřeva, Herwartu v roce 2017 padlo za oběť asi 1,7 milionu metrů krychlových dřeva. 

Dosud největší větrnou kalamitu v historii Lesů ČR způsobil orkán Kyrill, který v lednu 2007 poničil šest milionů metrů krychlových dřeva. Škody tehdy dosáhly jedné miliardy korun. V krkonošském národním parku Kyrill poškodil 88 tisíc metrů krychlových dřeva.

Lesy řeší i kůrovcovou kalamitu

Lesníci se přitom musí vypořádat hlavně s kalamitou způsobenou kůrovcem. V českých lesích vloni škůdce podle dosavadních odhadů ministerstva zemědělství napadl smrky v rozsahu mezi 25 až 30 miliony metrů krychlových.

Loňská těžba Lesů ČR kvůli kůrovci vzrostla o 30 procent na rekordních 13,89 milionu metrů krychlových. Necelý milion zničených stromů po orkánu Sabina tak představuje přibližně sedm procent loňské těžby. Těžba kůrovcového dřeva loni vzrostla o 62 procent na 9,71 milionu, těžba dřeva poničeného větrem loni dosáhla zhruba 2,42 milionu.

90’ ČT24: Jak zpomalit řádění kůrovce? (zdroj: ČT24)

Výkupní cena kůrovcového dřeva je přitom nízká, jak upozorňují soukromí vlastníci lesů. „Ceny služeb jdou nahoru a dřevo je neprodejné,“ řekl předseda jejich komory Richard Podstatzký-Thonsern. Firmy navíc čeká nákladné zalesňování holin.

Resort zemědělství začal ztráty v lesích postižených kalamitou kompenzovat. Zatím na to má 2,5 miliardy korun. Náhrady od konce minulého roku vyplácí za období loňska a závěru roku 2017. Vyplatil už skoro miliardu. Lesníci ale mohou o tyto peníze žádat až do konce února a dá se předpokládat, že celkový objem žádaných peněz bude vyšší než 2,5 miliardy.