Petříček: Přijímáme jakákoliv opatření směřující k tomu, aby se koronavirus nedostal do Česka

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) hostem pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

V prvé řadě je důležité zabránit tomu, aby se koronavirus dostal do Česka, řekl v pondělních Událostech, komentářích ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Reagoval tak na nařízení pražských hygieniků, aby Univerzita Karlova dva týdny izolovala akademiky, kteří se vrátí z Číny. Zároveň však šéf diplomacie vyzval, aby lidé nepropadali zbytečné panice.

Pražští hygienici nařídili Univerzitě Karlově, aby studenty nebo pedagogy, kteří přijedou z Číny, kvůli tamní epidemii koronaviru na čtrnáct dní izolovala. Nesmí se například účastnit výuky nebo jít do knihovny.

„V první řadě je pro nás důležité zabránit tomu, aby se vir dostal do Evropy, do České republiky,“ okomentoval v Událostech, komentářích nařízení Petříček.

„Přijímáme jakákoliv opatření, která k tomu směřují,“ dodal s tím, že se samozřejmě jedná o striktní nařízení. „Stejně jako zastavení letů, stejně jako podnikáme další kroky… je to opatrnost k tomu, aby se virus nešířil dále,“ zopakoval.

To, že se karanténa týká navrátivších akademiků, studentů či pedagogů zdůvodnil šéf české diplomacie délkou jejich pobytů v Číně.  

„Zároveň bych chtěl vyzvat, abychom nepropadali zbytečné panice. Ta problematika se týká především provincie Chu-pej. Tam se nachází 70 procent všech nakažených a 97 procent všech úmrtí je v této provincii,“ řekl ministr.

Ekonomické dopady, které koronavirus bude mít na české firmy, podle Petříčka v současnosti nelze odhadnout. „V tuto chvíli se soustředíme na pomoc českým občanům, včetně zaměstnanců českých firem v Číně. Tam víme, kolik lidí v Číně zůstává, protože potřebují zůstat na místě, a je to jejich svobodné rozhodnutí,“ řekl ministr. 

„Zároveň je ale také vidět, že třeba ve vzájemném obchodu a dalších oblastech dochází k jistému ochlazení a může to mít dopad i na českou ekonomiku a na české firmy,“ dodal. 

Tématem rozhovoru byli i Češi ve Spojeném království po brexitu. Celý rozhovor je k dispozici ve videu.