Přechodní pěstouni mají dostat přidáno. Poslanci ale chtějí víc pro všechny, i pro organizace, které pěstounům pomáhají

Události: Přechodní pěstouni mají dostat přidáno (zdroj: ČT24)

Přechodní pěstouni by mohli v budoucnu dostávat od státu víc peněz. Počítá s tím návrh novely zákona o sociálněprávní ochraně dětí. Podle některých poslanců by větší odměna měla náležet i pěstounům dlouhodobým, anebo organizacím, které se o pěstouny starají. To ale předloha zatím neobsahuje. V pěstounské péči je v Česku zhruba osm tisíc dětí.

„Pěstoun se stará o veškeré potřeby dítěte: jídlo, ošacení, obutí, kroužky. Přitom mají děti různá specifika, různá psychická a fyzická znevýhodnění,“ popisuje pěstounka dvou bratrů Hana Bojková Martinková.

Za to dostávají pěstouni od státu měsíčně odměnu: 12 tisíc korun, pokud se starají o jedno dítě, 18 tisíc za péči o dvě. A zároveň dostávají příspěvek na úhradu potřeb dítěte.

Novela zákona o sociálněprávní ochraně dětí příspěvek zvyšuje, ale jen pro přechodné pěstouny, kteří pomáhají dětem v krizové situaci. Nově by měli pobírat místo 20 tisíc korun 30 tisíc.

Část poslanců chce víc peněz pro všechny. „Je to obrovská služba nejen pro ty děti, ale i pro celou společnost. Na dítě, které vyrůstá v ústavní péči, vynakládá stát měsíční částku, která je mnohonásobně vyšší,“ tvrdí člen sněmovního sociálního výboru Aleš Juchelka (ANO).

Některým poslancům v novele chybí i větší finanční pomoc organizacím, které pěstounům pomáhají. Ty od státu nyní dostávají ročně na jednu rodinu 48 tisíc korun. „Budeme navrhovat alespoň 60 tisíc korun. Dnes ze státního příspěvku nevyžijí, roky nebyl navýšen,“ navrhuje místopředsedkyně sociálního výboru Olga Richterová (Piráti).

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) je ale současná podpora dostačující. Novela nově ukládá povinnost vyúčtování. „To byla ze strany obcí velmi častá výtka: že finanční prostředky, které doprovodné organizace nevyužívaly, pak ležely na účtech obcí,“ prohlásila Maláčová.

„Manžel sponzoruje výchovu dětí“

Pěstounka Hana Bojková Martinková má v péči čtyřletého Adama od jeho tří týdnů života, v péči už měla i jeho staršího bratra Petra. „S největší pravděpodobností s námi děti zůstanou až do osmnácti let, respektive do doby, dokud to bude potřeba,“ očekává pěstounka.

Jak dlouho dítě u pěstounů zůstane, záleží hlavně na tom, jak funguje jeho biologická rodina, která má po celou dobu nárok na kontakt s ním. Za péči dostávají pěstouni peníze od státu, podle Bojkové Martinkové to ale nestačí. „Spoléhám se na finance manžela, který výchovu dětí sponzoruje,“ říká.  

Jestli se to změní a pěstouni jako oni dostanou také přidáno, jak navrhuje část poslanců, zatím není jasné. Sněmovna by se novelou mohla zabývat na začátku letních prázdnin, teď se ministerstvo práce vypořádává s připomínkami.