Žalobce začal prověřovat údajné podplácení exministra Kremlíka

UDÁLOSTI: Státní zástupce začal prověřovat údajné podplácení bývalého ministra dopravy (zdroj: ČT24)

Státní zástupce začal prověřovat údajné podplácení bývalého ministra dopravy Vladimíra Kremlíka. Úplatek 1,5 milionu korun mu podle serveru Seznam Zprávy loni v prosinci nabídl právník Martin Janoušek. Ministr o věci v lednu informoval BIS a v úterý podal trestní oznámení. Premiér Andrej Babiš (ANO) podle svých slov Kremlíkovu chování nerozumí.

O tom, zda a kdy bude zahájeno vyšetřování údajné korupce na ministerstvu dopravy, rozhodovalo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 od pondělí. Nyní je jasno, že se policie tím, co popsal exministr Kremlík, zabývat bude. „Policejní orgán Národní centrála proti organizovanému zločinu zahájil úkony trestního řízení pro zločin podplácení,“ uvedl státní zástupce Jan Lelek.

Kremlík podle serveru Seznam Zprávy nabídku dostal před Vánocemi od právníka Martina Janouška, jehož advokátní kancelář zastupuje mimo jiné společnost CGI, která zakázku na mýtného auditora získala. Janoušek uplácení popřel a ohlásil, že podá trestní oznámení pro křivé obvinění.

Při další schůzce s Janouškem se Kremlík na nabídku 1,5 milionu z prosince zeptal. Janoušek na zvukovém záznamu rozhovoru, na který se server odvolává, říká, že nemá o věci nejmenší tušení. Kremlík pak v pondělí popřel, že by v souvislosti s uplácením někoho jmenoval.

Premiér Babiš se podivil nad tím, že ho Kremlík o údajném úplatku už dříve neinformoval a že místo policie se obrátil na novináře. „Nerozumím tomu, co pan Kremlík předvádí. Je právník, takže ze zákona měl konat, on to teď dodatečně podal,“ komentoval Babiš a poznamenal, že po odvolání ministra už nemá potřebu se k věci vyjadřovat. Záležitost podle něj vyšetří policie.

Kremlík sám však upozornil, že se nejprve obrátil na Bezpečnostní informační službu, byť nepotvrdil, že ta by informaci předala Babišovi. Novinář Seznamu Janek Kroupa, který informaci o údajném úplatku přinesl, ale tvrdí, že premiér o všem věděl. „Vím, že pan (ředitel BIS Michal) Koudelka pana premiéra informoval a pan premiér mu údajně měl říct, že má v té věci zelenou,“ uvedl.

Kremlík je ve výpovědní lhůtě, okamžité ukončení pracovního poměru odmítl

Bývalý ministr Kremlík je nyní ve dvouměsíční výpovědní lhůtě, která běží od 1. února, nepřistoupil totiž na dohodu o okamžitém ukončení pracovního poměru, na rozdíl od předchozích ministrů.

„Pan Vladimír Kremlík je momentálně na překážkách. Byla mu zaslána výpověď, která běží od 1. února. Postupuje se dle zákoníku práce,“ popisuje mluvčí resortu dopravy František Jemelka. Zaměstnanci „na překážkách“, které jsou v tomto případě na straně zaměstnavatele, není ministerstvo schopno zadat práci odpovídající jeho původnímu zařazení.

Kremlík po uplynutí lhůty dostane odchodné ve výši jednoho platu. „Prozatím žádné částky s ukončením pracovního poměru panu Kremlíkovi vyplaceny nebyly, dodává Jemelka. Exministr má nyní stále právo využívat služební auto, které mu náleží ještě tři měsíce po výpovědi.

Zatím není ani jisté, zda Kremlík bude pokračovat v resortu dopravy na jiné pozici. Tuto možnost v minulých týdnech připustil premiér Babiš i současný ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).