Kvůli viru není důvod k panice, uklidňuje ministr Vojtěch. Nejvíc podle něj pomůže informovanost

Vojtěch: Nechci paniku, ale nic nepodceňujeme (zdroj: ČT24)

V souvislosti s koronavirem není důvod k panice, zdůraznil v pořadu Události, komentáře ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle něj by situaci změnil první prokázaný případ nákazy v Česku nebo varování světových zdravotníků. K tomu ale dosud nedošlo. Podle Vojtěcha je nyní klíčové, aby se lidé, kteří do Česka přicestovali, v případě podezření na onemocnění sami obrátili na lékaře.

„Nemůžeme nic podcenit a myslím, že to ani neděláme. Ale nejsem spokojen s tím, že se vytváří panika, lidé jsou zmatení a to není pro celou věc dobré. Z epidemiologického hlediska nemůžeme v tuto chvíli mluvit o zásadním nebezpečí pro naše občany,“ podotkl ministr Adam Vojtěch v Událostech, komentářích.

„Onemocnění dosud není prozkoumáno, ani Světová zdravotnická organizace (WHO) ho dosud neoznačila za vysoce nebezpečnou nákazu. To se sice může změnit, ale zatím není důvod k panice,“ podotkl a současně dodal, že v lékárnách by se měly brzy znovu objevit respirátory a roušky, které v některých místech došly.

Česká republika podle něj informace o vývoji nákazy získává především od WHO a Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC). „Svět bere dnes informace zejména z Číny, potažmo od WHO, která má ve Wu-chanu své zástupce a tvrdí, že Čína v tomto případě spolupracuje mnohem lépe, než tomu bylo u předchozích epidemií jako SARS. Věřím, že informacím WHO můžeme důvěřovat,“ zdůraznil ministr.

Situaci v Česku i po celém světě podle Vojtěcha výrazně pomohlo, že Čína v pondělí omezila skupinové zájezdy mimo Čínu. „Asi osmdesát procent čínských turistů v Česku je součástí velkých zájezdů,“ poukázal Vojtěch.

„První potvrzený případ by leccos změnil“

Pokud by přece jen do Česka přicestoval někdo nakažený koronavirem, neodhalil by ho podle ministra plošný screening na letišti; ilustroval to na příkladu čínského turisty, kterého v pondělí s podezřením na asijskou nákazu hospitalizovali v českobudějovické nemocnici.

„Ten muž, který přicestoval z Číny a měl podezření na nákazu, nepřiletěl do Prahy, ale do Budapešti, nasedl na autobus, procestoval několik měst a teprve pak se začal cítit zle. Nejdůležitější je maximální informovanost, aby lidé sami vyhledali lékaře,“ řekl Vojtěch. V pondělí večer byla nákaza koronavirem v jeho případě vyloučena.

Hlavní hygienička Eva Gottvaldová zaslala v pondělí letišti v Praze nařízení pro všechny posádky všech letadel: mají informovat pasažéry o opatřeních přijatých kvůli koronaviru a upozornit cestující, že pokud cítí příznaky nemoci, mají se hlásit u zdravotní služby letiště. Posádky také mají vytipovávat osoby se symptomy viru (dýchací potíže, horečka a kašel) a k lidem s potížemi přivolat lékaře.

„První potvrzený případ v Česku ale může leccos změnit,“ připustil ministr Vojtěch. „Ale záleželo by, odkud by pacient přijel a jak se nakazil. A pokud WHO sezná, že se situace zhoršuje, a vyhlásí stav nouze nebo prohlásí koronavirus za vysoce nakažlivou chorobu, tak to změní podmínky,“ dodal a znovu zdůraznil, že zatím nevidí důvod k panice.