Zeman vyznamená Kuberu Řádem bílého lva, 3. únor bude dnem státního smutku

Prezident Miloš Zeman udělí zesnulému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva. K uctění jeho památky bude také pondělí 3. února v České republice dnem státního smutku. Vládní usnesení počítá s vyvěšením vlajek na úředních budovách na půl žerdi.

Zeman Kuberovi udělí vyznamenání na podzim při oslavě státního svátku 28. října. Řád bílého lva je nejvyšším státním vyznamenáním, druhým je Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Řádovými dny pro propůjčování či udělování státních vyznamenání českým občanům jsou 1. leden a 28. říjen, zvykem je předávat je především na slavnostním večeru 28. října na Pražském hradě. Cizí státní příslušník je může dostat kdykoli.

Ve stejný den jako vláda vyhlásila státní smutek, se koná smuteční shromáždění k uctění Kubery v Krušnohorském divadle v Teplicích a pietní shromáždění v pražském Rudolfinu.

Kubera, který zemřel náhle 20. ledna ve věku 72 let, patřil mezi nejvýraznější politiky ODS. Téměř čtvrtstoletí stál v čele Teplic, dvě desetiletí byl senátorem. Ve vedení horní komory působil od roku 2016 nejprve jako místopředseda, od konce roku 2018 jako předseda.

Naposledy byl státní smutek vyhlášen loni 12. října na den pohřbu zpěváka Karla Gotta. Předtím se tak stalo po úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. Třídenní státní smutek platil od 21. do 23. prosince 2011.

Vlajky v půli žerdi

Podobu státního smutku neupravuje žádný zvláštní zákon. Předpis o užívání státních symbolů pouze uvádí, že se vyvěšuje státní vlajka na znamení smutku na půl žerdi. Vládní usnesení ukládá ministrům, hejtmanům, primátorům, starostům a dalším vedoucím úřadů, aby vyvěšení vlajek na půl žerdi zajistili.

Podle šéfa protokolu prezidentské kanceláře Kruliše lze obecně doporučit, aby se města a obce vyhnuly v den státního smutku pořádání veselic, jarmarků, slavností a podobných akcí. Státní vlajky podle něj mají úřady vyvěsit na půl žerdi na budovách, ve kterých sídlí, a na místech celostátního významu.

Upozornil, že manipulace s vlajkami začíná zpravidla již v 16:00 dne předcházejícího státnímu smutku. Stát by se tedy tak mělo již v neděli 2. února v 16:00. Smuteční vlajková výzdoby by měla trvat do 08:00 druhého dne po státním smutku, tedy do úterý 4. února.

Kruliš zároveň upozornil, že státní vlajka se vždy spouští na půl žerdi, nikdy se ale na půl žerdi nevytahuje. „To znamená v případě, že je vlajka teprve umísťována, musí být nejdříve vytažena do plné výšky a odtud po malé chvíli spuštěna na půl žerdi,“ sdělil.

Státní smutek byl v historii v samostatné České republiky vyhlášen ještě po teroristických útocích v USA z 11. září 2001 (na 14. září 2001) a po letecké katastrově u ruského Smolenska, při které 10. dubna 2010 zahynul tehdejší polský prezident Lech Kaczynski a mnoho dalších významných občanů Polska (na 17. a 18. dubna 2010).