Ve sněmovně vystoupila Šabatová, čelila kritice poslanců SPD a Trikolóry

Poslanecká sněmovna schválila financování poslaneckých klubů – dostanou stejné příspěvky jako loni. Zákonodárci také projednávali výroční zprávu veřejné ochránkyně práv za předminulý rok. Anna Šabatová ji na plénu osobně hájila, čelila kritice zprava. Kromě toho byly ve čtvrtek na programu zejména interpelace.

Před zákonodárci ve čtvrtek vystoupila končící ombudsmanka Anna Šabatová. Poukázala na to, že její kancelář prověřila desetitisíce stížností, paradoxně se ale mluví jen o šátcích a pronájmech bytů Romům.

„Ostatní jako by neexistovaly. Dalším paradoxem je, že v obou těchto případech, v nichž se dotčené osoby samy později soudně bránily, u nezávislých soudů uspěly,“ konstatuje Šabatová a zdůrazňuje, že je-li stěžovatel v právu, ombudsman by se ho měl zastat, i když za to nesklidí potlesk na otevřené scéně. 

Končící veřejná ochránkyně práv okomentovala na plénu i volbu jejího nástupce. „Nenechte se zmást líbivými řečmi. Byla bych ráda, abyste zvolili toho, kdo bude pravdivě, poctivě a statečně vykládat právo ve prospěch všech, kdo se na něj obrátí, a těch, které má chránit z povahy zákona,“ prohlásila.

Kritici: Elitářský a zdiskreditovaný úřad

Kvůli svému působení ve funkci ombudsmanky čelila kritice poslanců SPD a Trikolóry. Podle Zuzany Majerové Zahradníkové (Trikolóra) byl úřad zneužit k propagaci nové levice a zdiskreditován. Úřad se prý zpolitizoval a podléhá politické korektnosti, genderismu a multikulturalismu. Trikolóra nedávno podala návrh na úplné zrušení úřadu ombudsmana.

Okamura Šabatovou nařkl z elitářského vidění světa, poškodila podle něj image úřadu. Podle šéfa poslanců SPD Radima Fialy se stal z úřadu pod vedením Šabatové oporou nepřizpůsobivých i multikulturní a promigrační politiky Evropské unie.

Na Okamurovo vystoupení reagoval Pirát František Kopřiva a označil je za hnojomet. Stejně jako Alena Gajdůšková (ČSSD) Šabatové poděkoval. „Měli bychom úřad podporovat,“ zdůraznila.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) soudí, že do úřadů, jako je úřad ombudsmana, se lidé typu Šabatové hodí. „Bez ohledu na režim jsou schopni se stavět na stranu těch, kteří mají nejméně moci. Ona hledá ty nejbezmocnější,“ řekl.

Poslanecké kluby dostanou stejně peněz jako loni

Sněmovní plénum ve čtvrtek stvrdilo návrh organizačního výboru o financování poslaneckých klubů. Ty budou na svůj provoz dostávat stejné příspěvky ze sněmovního rozpočtu jako loni. Nadále tedy budou mít pevnou částku 24,5 tisíce korun měsíčně, základní částka na každého poslance zůstane ve výši 5314 korun. Za opoziční poslance je dotace ze zákona o třetinu vyšší, tedy 6908 korun.

Nejsilnější frakce vládního hnutí ANO se 78 poslanci bude dostávat každý měsíc 439 tisíc korun. Klub koaliční ČSSD s 15 poslanci obdrží měsíčně 104 tisíc.

Nejsilnější opoziční klub ODS se 23 členy bude mít nárok na 183 tisíc korun měsíčně, Piráti s počtem 22 poslanců budou pobírat 176 tisíc a hnutí SPD s 19 poslanci 156 tisíc korun. Na 128 tisíc si přijde patnáctičlenný klub KSČM. Desetičlenná frakce KDU-ČSL bude inkasovat 94 tisíc korun, klub TOP 09 se sedmi členy obdrží 73 tisíc korun měsíčně a STAN se šesti členy 66 tisíc.

Z příspěvků si poslanecký klub hradí kromě nákladů na běžný provoz například odborná stanoviska a expertizy nebo pronájem prostor k jednání mimo sněmovnu či zahraniční cesty svých členů. Frakce z příspěvku mohou hradit také pohoštění při pracovních jednáních.

Zaorálek chce spojit znesvářené skupiny kolem Památníku Lidice

Ministr kultury Lubomír Zaorálek při interpelacích uvedl, že chce v pondělí v Lidicích uspořádat setkání pro všechny znesvářené skupiny sporu, který vyústil v rezignaci ředitelky tamního památníku Martiny Lehmannové. Zopakoval, že chce vyhlásit co nejrychleji výběrové řízení na nástupce Lehmanové, který by dokázal přeživší a jejich potomky spojovat.

„Hledám někoho, kdo má cit pro ty složité věci v Lidicích. Chci najít takového ředitele nebo ředitelku, který bude ty věci spojovat,“ uvedl Zaorálek na dotaz poslance ODS Martina Baxy.

Někteří lidé, kteří přežili vyhlazení Lidic, ředitelku loni obvinili z toho, že překrucuje fakta a některá její vyjádření nejsou k pamětníkům citlivá. Lehmannová obvinění odmítla. Rezignovala k 21. lednu, jako důvod uvedla ztrátu důvěry v ministra Zaorálka.