Zeman odvolal Kremlíka, v pátek stane v čele dopravy Havlíček

Prezident Miloš Zeman odvolal ke čtvrtku z funkce ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO). Zároveň pověřil řízením ministerstva prvního místopředsedu vlády a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO), který v čele dopravy stane od pátku. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) povede Havlíček dva resorty trvale, kritiku koaličních partnerů Babiš odmítl.

Rozhodnutí o pověření Havlíčka Zeman ministrovi zašle písemně. „Bylo zvoleno doručení písemného rozhodnutí prezidenta republiky, což je zcela legitimní způsob pověření,“ oznámil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Takto podle něj postupoval i první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. „S panem ministrem Havlíčkem bude pan prezident hovořit již tuto sobotu v Lánech na jednání expertního týmu, tématem je doprava,“ dodal mluvčí.

Změnu ve vládě v pondělí navrhl premiér Andrej Babiš (ANO) kvůli kritizované zakázce na informační systém pro elektronické dálniční známky. Kremlík podle něj manažersky zakázku nezvládl. Babiš ve středu oznámil, že kvůli této zakázce podá trestní oznámení.

Trvalé řešení je v mé kompetenci, odmítl výtky Babiš

Předseda vlády počítá s tím, že Havlíček bude řídit resort dopravy až do konce funkčního období současné vlády. Havlíčka by měl Babiš uvést do úřadu v pátek po svém návratu z cesty do Izraele.

Babiš ve středu prohlásil, že se nehodlá zabývat nesouhlasnými připomínkami koaliční ČSSD a komunistů, kteří kabinet tolerují. Námitky směřují vůči tomu, aby Havlíček vedl obě ministerstva až do voleb. Babiš řekl, že rozhodnutí považuje za svoji kompetenci.

„Já jsem jasně řekl, že pan Havlíček bude nový ministr dopravy a bude tam až do konce se mnou,“ řekl Babiš. „Je to moje rozhodnutí, podle koaliční smlouvy je to moje kompetence a i podle zákona je to moje kompetence. Pokud jsem moji bývalou firmu, kde bylo asi tři sta firem, řídil přes sedm lidí, tak laskavě, ať to nechají na mně,“ dodal premiér.

Havlíček povede podle premiéra ministerstvo dopravy až do voleb (zdroj: ČT24)

Předseda poslaneckého klubu Jan Chvojka (ČSSD) před úterním zasedáním sněmovny uvedl, že sociální demokraté nepovažují za běžnou koncentraci Havlíčkových funkcí. Havlíček vykonává povinnosti plynoucí z funkce místopředsedy vlády, od pátku by se měl starat o dva resorty a jako místopředseda vládní rady má v gesci i výzkum, vývoj a inovace. „Byli bychom neradi, kdyby to bylo do konce funkčního období (vlády),“ uvedl Chvojka.

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček ale ve středu serveru iDNES.cz řekl, že sociální demokracie nemá problém s tím, že Havlíček bude v čele obou resortů. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) přesto upozornil na možné problémy: „Personální spojení dvou velkých ministerstev je komplikované, představuje řadu rizik a pro Karla Havlíčka to bude náročný úkol. Nicméně je to rozhodnutí hnutí ANO a odpovědnost premiéra.“

Předseda KSČM Vojtěch Filip chce o věci s premiérem jednat. Očekává, že Babiš navrhne nového ministra dopravy a Havlíček povede oba úřady pouze přechodně.

Znepokojení vyvolává Havlíčkovo vedení dvou ministerstev také u opozice. „Je to těžká improvizace, která nemůže dopadnout dobře,“ myslí si poslanec ODS Stanislav Blaha.

Babiš tento týden uvedl, že by chtěl ministerstva průmyslu a dopravy sloučit. Ve středu ale prohlásil, že případné sloučení není na stole. Zdůraznil ovšem, že mezi oběma resorty existují významné synergie. Se sloučením ministerstev nesouhlasí šéf koaliční ČSSD Hamáček.

Logiku by podle předsedy vlády Babiše ovšem mělo spojení ministerstev průmyslu a obchodu, dopravy a pro místní rozvoj. Spojení by si uměl představit také u resortů práce a sociálních věcí a zdravotnictví.