Jako psát na obrazy v galerii. Omítky krumlovských památek jsou rozryty „jmény hloupých“

Události: Omítky českokrumlovských památek jsou rozryty přehršlí nápisů (zdroj: ČT24)

Ani Českému Krumlovu, který je zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO, se nevyhýbají turisté, kterým nestačí jen vzpomínka z návštěvy nějaké místní památky. Dokud nezanechají podpis nebo jiné znamení vryté do omítky, nejsou spokojeni. Poškozují tak historicky i přírodně cenná místa, náprava pak stojí i desítky tisíc korun.

Regionálnímu štábu České televize se třeba podařilo kontaktovat autora podpisu na omítce věže poutního areálu na Křížové hoře. Návštěvník si fotografii své zvěčnělé chlouby vystavil na sociální síti. Ve svém počínání nic špatného nevidí.

„Zaprvé, není to kostel. Zadruhé, je to napsané cihlou, která se omyje při prvním dešti,“ zareagoval autor nápisu na dotaz České televize. Bohužel se mýlí v obou případech. O kostel v areálu na Křížové hoře se jedná a déšť jeho nápis rozhodně nesmyje. Několik písmen je totiž vyrytých přímo do omítky.

Podobnou zkušenost mají i na ostatních místních památkách, včetně samotného zámku Český Krumlov. „Takhle vypadá místo, které nelze nijakým způsobem chránit. Adresně bychom mohli možná vygooglit, kdo je kdo a ,poděkovat‘ jim za to, že zanechali svou velmi negativní stopu na památce UNESCO,“ žertuje trpce kastelán zámku Pavel Slavko u části zdi zaplněné různými nápisy a piktogramy.

Podávat trestní oznámení podle správců památek nemá smysl. Chtějí alespoň apelovat na ostatní, aby podobnému chování pomáhali zabránit. „Je to tak, jako kdyby v galerii lidé psali na obrazy,“ kroutí hlavou ředitel Národního památkového ústavu Petr Pavelec.

Vandalové se nevyhýbají ani přírodním památkám. Čertovu stěnu na Šumavě loni posprejoval neznámý vandal. Ve svém volnu ji umyl českokrumlovský strážník Antonín Ginzel.