Policie v souvislosti se střelbou v Brně zadržela druhého muže

Policie v souvislosti s páteční střelbou v Brně v Lidické ulici zadržela druhého muže, v obou případech jde o cizince, potvrdil policejní mluvčí Bohumil Malášek. Policisté případ řeší jako výtržnictví ve zkráceném přípravném řízení, trest by tedy mohl být vynesen v nejbližší době.

Policie v pátek odpoledne uzavřela část Lidické ulice po informaci, že se tam pohybuje člověk se zbraní, ze které vystřelil. Později zadržela muže, který měl u sebe plynovou pistoli.

Druhým zadrženým je sedmatřicetiletý muž, který se pohyboval na místě v době incidentu. „Pro jeho silnou podnapilost jsme jej zatím nemohli vyslechnout a zjistit, jakou roli v případu případně hraje,“ uvedl na policejním webu Malášek. Muž je nyní v policejní cele.

Už v pátek kolem šesté hodiny večer policie uvedla, že poblíž místa činu zadržela jednatřicetiletého muže, který měl u sebe plynovou pistoli i s náboji. „V pátek vpodvečer zadrženého muže, který byl agresivní a nadýchal přes tři promile, vyslechneme rovněž po jeho vystřízlivění,“ uvedl v sobotu Malášek. Doplnil, že v obou případech jde o cizince, bude tedy nutný překladatel. Jaké národnosti muži jsou, nesdělil.

Policie dostala v pátek po třinácté hodině oznámení, že se v Lidické ulici ve dvoře jednoho z domů pohybuje člověk se střelnou zbraní. Policisté nechali část ulice uzavřít a odklonili tramvajovou dopravu, situaci na místě sledoval vrtulník. Lidickou dočasně uzavřely policejní pásky, průchozí zůstal jen nedaleký lužánecký park. Na objízdných trasách nastaly dopravní problémy, velmi hustý provoz byl například v Bayerově ulici.

Kolem šestnácté hodiny policisté uvedli, že dokončili prohlídku objektu a uvnitř nenašli žádnou ozbrojenou osobu. „Střelba uvnitř objektu nebyla mířená na konkrétní osobu. Pracujeme i s informací, že střelba nebyla vedena z ostré střelné zbraně,“ uvedla policie na Twitteru.

Ředitel brněnské policie Martin Kotlan posléze řekl, že policie hledá více mužů. „Ti muži tady v době příjezdu policejních hlídek, které okamžitě zajišťovaly objekt ze všech stran, nebyli. Nebyli v prostorách, které jsme prohlíželi, zvenku ani uvnitř. Je to více než jeden muž. Shromaždujeme všechny podklady z okolí, svědecké výpovědi, kamerové záznamy a podobně, abychom je mohli vypátrat,“ uvedl Kotlan.

„Nepředpokládáme žádné ohrožení veřejnosti. Mohla to být hloupost, klukovina. Ale i na takové věci jsme povinni reagovat,“ řekl také ředitel.