Více narozených než zemřelých. Obyvatel Česka přibývá přirozeně, pomáhá i migrace

Za tři čtvrtletí tohoto roku přibylo v Česku 31 400 obyvatel. Pomohla migrace, přírůstek obyvatel ale byl i přirozený – více lidí se narodilo, než zemřelo, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Obyvatel ale nepřibylo ve všech krajích, vylidňují se Olomoucký či Karlovarský kraj; Moravskoslezský kraj přišel o více než dva tisíce lidí. Více než dvacet tisíc obyvatel přibylo v součtu Praze a Středočeskému kraji, čtyři tisíce Plzeňskému kraji, téměř tři tisíce na jižní Moravě.

V České republice žilo na konci září 10 681 161 milionu obyvatel, což bylo o 31 361 více než na počátku roku. Počet obyvatel se zvyšoval přirozeně i migrací. Přirozený přírůstek byl jen asi dvoutisícový.

„V průběhu tří čtvrtletí letošního roku se živě narodilo více než 85 tisíc dětí. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2018 to však bylo o téměř dva tisíce méně. Meziročně mírně ubylo jak dětí narozených vdaným ženám, tak ženám svobodným,“ uvedla Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Pohyb obyvatelstva – 1. až 3. čtvrtletí 2019
Zdroj: ČSÚ

Ve srovnání s minulým rokem sice letos poklesl počet narozených, ale zároveň také méně lidí zemřelo. Počet zemřelých za tři čtvrtě roku klesl zhruba o 1500 na 83 700. Převažovali mezi nimi muži a v průměru jim bylo 72,8 roku. Průměrný věk zesnulých žen byl o sedm let vyšší.

Zásadní pro přírůstek obyvatel byla migrace, díky které se populace České republiky od ledna do konce září zvětšila o 29 900. Mezi přistěhovanými, ale i vystěhovanými dominovali Ukrajinci. Na druhém místě skončili Slováci následovaní občany Rumunska a Ruska.

Z 31 tisíc nových obyvatel ČR směřovala asi třetina do Prahy, počet jejích obyvatel stoupl za devět měsíců o 10 056 na 1,32 milionu. Největší přírůstek ze všech regionů však zaznamenal Středočeský kraj, který za devět měsíců získal přes 12 tisíc nových obyvatel a zůstává nejlidnatějším ze všech regionů včetně Prahy. Více než čtyři tisíce lidí přibylo v Plzeňském kraji. Dalšími regiony, kde přibylo přes tisíc obyvatel, byla jižní Morava (přibylo 2882 obyvatel), Jihočeský (o 1559 obyvatel více) či Liberecký kraj (1042).

Jiné regiony se naopak dále vylidňovaly. Nejhůře postižen zůstává Moravskoslezský kraj, kde bylo po třech čtvrtletích o 2078 obyvatel méně než počátkem ledna. O několik stovek lidí méně žije i v Olomouckém či Karlovarském kraji.