Vokřál: Rozhodnutí státního zástupce neznamená, že by byl premiér vinen. Je třeba něco dopracovat

Místopředseda ANO Petr Vokřál hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ve středu zrušil rozhodnutí o zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo. Premiér je tak znovu trestně stíhaný a z řad opozice znovu zesílilo volání po jeho rezignaci. Podle místopředsedy hnutí ANO Petra Vokřála však k rezignaci není důvod: podle něj je nutné si počkat na definitivní verdikt, zda celá kauza dojde až před soud, uvedl v Interview ČT24.

„Měli jsme trestně stíhaného premiéra, pak jsme ho chvíli neměli, teď to vypadá, že ho zase máme. Pro mě je důležité, jak se k tomu postaví v konečném výsledku orgány činné v trestním řízení,“ zdůrazňoval Vokřál ve vysílání s tím, že je pro něj důležité, že nemáme vinného premiéra.

Celá kauza se navíc v průběhu času měnila. „Začalo to 11 trestně stíhanými, pak jsme jich měli sedm, teď jsou dva, možná nebude ani jeden. Ale je třeba počkat na to, jak státní zástupci tuto kauzu došetří. A zda bude či nebude dotažena až k soudu,“ pokračoval brněnský exprimátor.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ve středu označil zastavení trestního stíhání Andreje Babiše za předčasné a nezákonné. V rozhodnutí nižší instance našel Zeman skutkové i právní chyby. Důkazní situace podle něj nyní neodůvodňuje ani zastavení stíhání, ani podání obžaloby. Zeman zároveň zdůraznil, že nepředjímá, jaký má být výsledek vyšetřování, a že u obou obviněných je nutné ctít presumpci neviny.

„Rozhodnutí státního zástupce respektuji a uvidíme, jak se celá kauza bude dále vyvíjet. Protože to neznamená, že by byl premiér vinen. Znamená to, že je třeba něco dopracovat, něco dodělat a na základě toho potom přijmout konečné rozhodnutí,“ komentoval toto rozhodnutí Petr Vokřál.

„Výzvy k rezignaci jsou velmi laciný populistický krok“

Premiér Babiš v reakci na brífink nejvyššího státního zástupce uvedl, že jeho krok očekával. Prý cítí úlevu, že Zeman definitivně zastavil stíhání jeho rodinných příslušníků. Opozice naopak žádá rezignaci premiéra.

„Když slyším, že už hodinu a půl po skončení tiskové konference někdo někoho vyzývá, aby odstoupil, tak si myslím, že je to velmi laciný populistický krok,“ kritizoval tyto snahy místopředseda ANO. Podle něj v tomto okamžiku není jediný důvod pro Babišovu rezignaci.

Aktuální rozhodnutí nebude mít podle Vokřála vliv ani na příznivce hnutí ANO. „Veřejnost jako taková tomu dnešnímu kroku ani moc nerozumí, co se vlastně stalo, protože je to právně velmi složité.“

Celý rozhovor si lze přehrát ve videu.