Proč Milionu chvilek vadí jen Babiš, a ne Kellner a Bakala, ptá se nejmladší český zastupitel

Aktivista Roll a zastupitel Bača: Na kritice Babiše se shodneme, na řešení už ne (zdroj: ČT24)

Podle nejmladšího zastupitele v Česku Tadeáše Bači (Změna je možná!) a mluvčího spolku Milion chvilek pro demokracii Benjamina Rolla je premiér Andrej Babiš (ANO) stále ve střetu zájmů. Právě působení Babiše v politice spolek Milion chvilek kritizuje. To ale podle nejmladšího zastupitele Bači nestačí: spolek by měl podle něj přinést konkrétní politické návrhy; to však není podle Rolla možné. Bača a Roll o tom debatovali v pořadu Události, komentáře.

Bača ještě před sobotní demonstrací na Letné prohlásil, že hnutí Milion chvilek nemá konkrétní program a obsah. „Neříkám, že jsem v zásadním rozporu s tím, co spolek chce. Ale chybí mi tam obsah, který by oslovil širokou veřejnost a měl potom smysl. Ani sobotní demonstrací mě nepřesvědčili,“ zopakoval.

Podle místopředsedy a mluvčího spolku Rolla je ovšem absence konkrétního politického programu přirozená. „To není náš cíl, nejsme politická strana. Máme politické cíle a naše činnost je nutně politická, protože se pohybujeme nejen v občanské společnosti, ale i v kontaktu s politikou. Ale nemáme konkrétní program s konkrétními cíli, protože máme principiální požadavky, které mají ze své podstaty spojovat napříč politickou sférou. Proto nemůžeme zasahovat do některých konkrétních témat, protože by to tu scénu nutně tříštilo,“ vysvětlil Roll.

Mohelnický zastupitel Bača navrhl, aby se spolek například spojil s některými politiky. „Mohli by třeba předložit zákon, který by omezoval kumulaci politické moci. To by bylo něco konkrétního a hmatatelného, co by se dalo použít,“ navrhl Bača. Podle Rolla se nyní spolek hodlá zaměřit na novelu volebního zákona, který by měl být vstřícnější vůči menším stranám.

„Kellner a Bakala to dělají také, ale ne napřímo“

Bača na demonstrace pořádané spolkem nechodí i z dalšího důvodu. „Milion chvilek kritizuje Babiše za to, že kulminuje mediální moc, ale už nekritizuje další oligarchy jako (majitele vydavatelství Economia Zdeňka) Bakalu a (majitele společnosti PPF, která oznámila koupi mediální skupiny CME, Petra) Kellnera, kteří to dělají také, ale ne napřímo. To je z mého pohledu zaprvé pokrytecké a zadruhé tomu chybí obsah. Je to útok na Babiše, není to a priori snaha o nezávislá média,“ zdůvodnil.

Doplnil, že nevěří premiérovým slovům o tom, že neovlivňuje společnost Agrofert, kterou podle zákona o střetu zájmů převedl do svěřenského fondu. V tom se shodl s Rollem, podle něhož Babiš využívá svoji pozici k tomu, aby svou bývalou firmu zvýhodňoval.

„Na Babiše se soustředíme proto, že je předseda vlády a je ve střetu zájmů. Je ztělesněním propojení politiky a byznysu. Nicméně o oligarchizaci a i o Kellnerovi jsme mluvili obecně několikrát,“ reagoval na kritiku Roll.

Celý rozhovor si můžete pustit ve videu.