Ženu z demonstrace SPD se svastikami na řetízku potrestal soud podmínkou

Šestiměsíční vězení s podmíněným odkladem na dva roky – takový trest uložil soud ženě, která přišla na dubnovou demonstraci hnutí SPD s přívěsky se symbolem hákového kříže. A to za projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv člověka a občana. České televizi to řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková. Verdikt soudu je pravomocný.

„Bylo rozhodnuto takto: podmíněný trest 6 měsíců se zkušební dobou na 2 roky,“ uvedla pro Českou televizi mluvčí soudu Pavla Hájková s tím, že rozhodnutí soudu už je pravomocné. Dnes už sedmačtyřicetiletá žena proti němu nepodala odpor.

Žena nosila na dubnové demonstraci hnutí SPD na Václavském náměstí viditelným způsobem přívěsky se symboly nacistického Německa. „V té věci byla podána obžaloba 9. října, a to pro přečin projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv člověka,“ řekl ČT Jan Lelek, šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1, které případ dozorovalo. Hned následujícího den o obžalobě rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1, a to trestním příkazem.

Podmínka i pro hajlujícího muže

Kromě ženy s řetízkem se symbolem nacistického Německa policie trestně stíhala také Radka Mansfelda, který na demonstraci hajloval. Za to mu soud uložil také šestiměsíční podmíněný trest, a navíc ještě peněžitý trest třicet tisíc korun. V říjnu ho pravomocně potvrdil Městský soud v Praze.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie pořádalo v dubnu na Václavském náměstí demonstraci proti „diktátu Evropské unie“, a to u příležitosti zahájení kampaně pro evropské volby. Na shromáždění vystoupili kromě předsedy hnutí Tomia Okamury také šéfové krajně pravicových uskupení Marine Le Penová z Francie a Geert Wilders z Nizozemska.

Na náměstí se tehdy sešli i názoroví odpůrci akce, kteří se ji snažili přehlušit. Policie je z horní části náměstí vytlačila s odůvodněním, že vytrvale narušovali řádně oznámenou akci. Deset lidí zadržela pro neuposlechnutí výzvy úřední osoby.