Elektronické „losovačky“ na soudech se odkládají. Software vykazuje kritické chyby

Události ČT: Software pro výběr soudců má zpoždění (zdroj: ČT24)

Od 1. listopadu měl insolvenční kauzy soudcům přidělovat náhodný generátor, tak, aby nebylo možné dopředu odhadnout, kdo bude který případ rozhodovat. Jenže soudy nedostaly potřebný program. Ministerstvo spravedlnosti říká, že bude dodavatele softwaru pokutovat.

„Vykazuje kritické chyby, a proto jsme ho k 1. listopadu, tedy tak, jak bylo původně plánováno, nespustili,“ vysvětlil důvod zpoždění dodání softwaru mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

„Následně jsme se s ministerstvem dohodli na termínu spuštění 1. ledna. Čili není tam zásadní prodleva,“ ujistil mediální zástupce dodavatelské firmy CCA Group Ivo Měšťánek.

Pro soudy se tak zatím nic nemění, insolvenční kauzy bude justiční software dál rozdělovat podle takzvaného kolečka. To v případě nefunkčnosti automatického generátoru umožňuje i zákon. Výpadky totiž můžou přijít i v budoucnu, protože systém bude fungovat na dálku.

„Pracovnice kanceláře zavolá na generátor na ministerstvo, kde bude centrální úložiště, to provede losování a následně by jí mělo být zpět sděleno číslo soudního oddělení,“ nastínil model fungování místopředseda pro insolvenční úsek Krajského soudu v Praze Jiří Grygar.

Právě u Krajského soudu v Praze mezitím zavedli náhodné přidělování sami, bez nutnosti internetového spojení s ministerstvem.

Jenže losování přes softwarový systém naráží u poslanců i u samotných soudců. A generátor projde jen pro insolvenční případy. „Stačí elektronická chyba a nikdo zpětně nezjistí, jestli ta chyba byla úmyslná, nebo jestli vznikla nějakou vadou systému,“ nelíbí se předsedovi Městského soudu v Praze Liboru Vávrovi.

Ministerstvo spravedlnosti přišlo s návrhem náhodného počítačového rozdělování pár dní poté, co v březnu roku 2016 podalo vedení ústecké justice trestní oznámení na chomutovského soudce Ivana Nováka.

Ten byl později obžalován, že si na konci pracovní doby zkontroloval, že další žádost o propuštění zamíří právě na jeho stůl. A podle jeho pokynu přišla v pondělí ráno žádost o propuštění podnikatele Tomáše Maliny. „Pokud někdo ví, kde zrovna to kolečko je, tak se dá počkat s návrhem do toho správného okamžiku, aby to vyšlo na toho správného soudce,“ uvedl na konci března roku 2016 tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Po třech a půl letech je případ soudce Nováka opět na začátku a bude ho znovu projednávat první instance.