Kvůli ochraně zvířat mají řidiči utrum. Od Lipna do Rakouska se nejkratší cestou nedostanou

Události ĆT: Kvůli ochraně přírody zavřeli silnici do Rakouska (zdroj: ČT24)

Starostové obcí v okolí Lipna na Českokrumlovsku protestují proti noční uzávěře silnice u hranic s Rakouskem. Kvůli ochraně vzácných živočišných druhů má začít platit od nového roku mezi desátou večer a šestou ráno. Místní lidé pracující v Rakousku trasu využívají pro cestu do zaměstnání.

V Rakousku pracují desítky lidí z Horní Plané i okolních šumavských obcí. Kvůli ochraně vzácných druhů zvířat se jim na noc uzavře nejkratší cesta za hranice, silnice ze Zadní Zvonkové do rakouského Schönebenu a dále Lichtenbergu a Ulrichsbergu. Zákaz má platit od začátku příštího roku. V tom případě nemůžou řidiči jezdit po silnici mezi desátou hodinou večer a šestou ráno.

„Že by tady byl přejetý právě los nebo divoké prase, to jsem ještě nezažil, jezdím tady jedenáct let,“ namítá  zaměstnanec rakouské firmy Stanislav Bařtipán.

Silnice je krátce po rekonstrukci. Posudek vlivu na životní prostředí nařídil mapovat dopravu kvůli srážkám se zvěří. „Zpracovatel říká: Proveďte pět let monitoringu, a pokud jsou rizika tak vysoká, přijměte technická opatření,“ uvedl starosta Horní Plané Jiří Hůlka (nestraník).

Zákaz se ale i bez monitoringu dostal do stavebního povolení. Podle posudku vlivu na životní prostředí měl přijít až ve chvíli, kdy by na místě byla hustá doprava a hrozily by srážky se zvěří. Kraj teď řeší, co dál.

„Byl bych rád, kdyby se podařilo dojít k řešení, které by zmírnilo nebo odstranilo toto nařízení,“ uvedl radní pro dopravu Jihočeského kraje Jiří Švec (nestraník). Kvůli němu by si řidiči museli hledat jinou cestu domů, třeba přes Strážný.

„To pro nás znamená zajížďku minimálně padesát kilometrů, v případě že pojedeme přes Strážný, nebo necelých sto kilometrů, když pojedeme přes Lipno nad Vltavou,“ dodal Bařtipán.

Ani Národní park Šumava nechce řidiče omezovat, zákaz nočního provozu u hranic nepožaduje.