Mrtvice může postihnout i člověka, kterému nebylo ani třicet. Většina lidí přitom nerozpozná příznaky

UDÁLOSTI: Speciální tramvaj má přispět k povědomí o mrtvici (zdroj: ČT24)

Cévní mozková příhoda neboli mozková mrtvice v Česku ročně postihne 30 tisíc lidí a asi třetina z nich umírá. Na rizika, ale i správnou reakci na první příznaky upozornili tento týden lékaři prostřednictvím speciální tramvaje. Podle lékařů totiž naprostá většina lidí neví, jak se cévní mozková příhoda projevuje. Tramvaj vypravil v úterý nadační fond Čas je mozek u příležitosti světového dne mrtvice.

„Mozková mrtvice se týká naprosto všech, bez ohledu na čas, místo, pohlaví. Například i v pražské tramvaji,“ zdůvodnila mluvčí fondu Iva Křenová, proč letos upozorňuje na rizika mozkových příhod právě tramvaj jezdící pražskými ulicemi.

Lékaři, ale i pacienti, kteří v tramvaji budou stejně jako polepy na voze a letáčky uvnitř, se pokusí zvětšit povědomí lidí o tom, co mozková mrtvice je a jak se projevuje.

„Při různých anketách 70 procent našich obyvatel nevědělo, co mrtvice je, jak se projevuje. Znají to jako abstraktní pojem a nevědí, co to znamená,“ upozornil primář neurologie ve Fakultní nemocnici Motol Aleš Tomek.

Největším rizikem při mozkové příhodě totiž je, že ji lidé nerozpoznají, případně že poznatky podcení. Jenomže když se včas nedostanou do rukou lékařů, není jim již pomoci. Podle Aleše Tomka je hraničním časem šest hodin, nejlepší však je dorazit k lékaři do hodiny od prvních příznaků.

  • Mozková mrtvice je způsobena omezeným nebo úplně přerušeným tokem krve do části mozku. Nervová tkáň začíná odumírat už po několika minutách bez kyslíku a vzniklé poškození je nevratné, protože mozkové buňky nejsou schopny regenerace.
  • Jak poznat, že má někdo mozkovou mrtvici? Mezi hlavní příznaky patří:
  • Problémy s pohybem a jeho koordinací zakopávání, náhlé závratě, ztráta rovnováhy
    Ochrnutí či necitlivost často se týká jen poloviny těla, postižený má povadlý koutek na tváři, není schopen zvednout obě ruce nad hlavu
    Problémy s řečí a s porozuměním drmolí, mluví z cesty, nerozumí
    Porucha zraku rozmazané či dvojité vidění, úplná ztráta zraku
    Náhlá silná bolest hlavy občas doprovázena zvracením, ztrátami vědomí
  • Co k mrtvici vede? Je možné jí předcházet?
  • Důležitá je zdravá životospráva, která může riziko příhody významně snížit. Za rizikové faktory se považují:
  • Nadváha či obezita
    Nedostatek pohybu
    Nadměrný příjem alkoholu
    Kouření
    Vysoký krevní tlak a cholesterol
    Cukrovka
    Choroby srdce a cév
    Výskyt mrtvice v rodině
    Věk 55+
    Mužské pohlaví
    Užívání drog (především kokainu, amfetaminu)
  • Co dělat při podezření na mrtvici?
  • Neprodleně volat záchrannou službu. Užitečné je také lékařům říci o přesném času, kdy problémy vznikly, o lécích, které pacient užívá, a o nemocech, se kterými se léčí.
90’ ČT24: Mozková mrtvice – rozhoduje čas (zdroj: ČT24)

Mrtvice není nemoc starých lidí. Postihuje i devětadvacetileté

Dobré je, aby člověk znal příznaky nejenom proto, že může mrtvice postihnout jej samého, ale i proto, aby dokázal pomoci svým blízkým. To ostatně zachránilo Lukáše Bardu, který je živoucím důkazem toho, že mozková příhoda není jen onemocněním starých lidí – postihla jej, když mu bylo 29 let.

„Zachránila mě moje tehdejší přítelkyně – teď už manželka – protože měla s mrtvicí předchozí zkušenost ve svém okolí. Okamžitě mi zavolala záchranku. Já jsem to chtěl zaspat s tím, že budu v pohodě, ale nebyl jsem v pohodě,“ vzpomínal.

Studio 6: Světový den mrtvice (zdroj: ČT24)

Jeho zkušenost s onemocněním zároveň ukazuje i na to, že mrtvici nejenže může dostat každý v jakémkoli věku, ale také z netušených příčin. V případě Lukáše Bardy, který je velmi vysoký, patrně šlo zkrátka o to, že si chtěl zdřímnout.

„Lehnul jsem si na gauč a nevešel jsem se tam. Tak jsem se kroutil, možná jsem si přeležel krk, co jsme se bavili v Motole na neurologii. Mohlo to zapříčinit, že mi to zablokovalo cévu, a pak mi šel cucek cévami do mozku,“ popsal.

První pomoc v případě cévní mozkové příhody
Zdroj: ČT24

Prevence? Zdravý životní styl

Mozková příhoda může mít dvě příčiny. „Nejčastěji je mrtvice ucpaná mozková céva nějakým vmetkem, embolem. Méně často jde o prasknutí mozkové cévy – krvácení,“ přiblížil primář Tomek.

Prevence je podle něj obtížná, lze ji shrnout všeobjímajícím termínem „zdravý životní styl“. Je tedy vhodné hýbat se, zdravě jíst, příliš nepít alkohol, nekouřit a v neposlední řadě pravidelně chodit na preventivní prohlídky k lékaři.