Zeman má o svém zdraví informovat pravdivě ve svém zájmu, vyzývá šéf lékařské komory Kubek

Kubek: Zeman má o svém zdraví informovat pravdivě ve svém zájmu (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman by měl ve vlastním zájmu veřejnost pravdivě informovat o svém zdravotním stavu. Myslí si to šéf České lékařské komory Milan Kubek. Podle něj má veřejnost právo vědět o zdraví hlavy státu, byť si může prezident nechat pro sebe detaily. Kubek to řekl v pořadu Interview ČT24.

Informace o takzvaném rekondičním pobytu Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici, který absolvoval před několika dny, nejsou podle Milana Kubka dostatečné a doplnit by je měla právě hlava státu. „Každý na první pohled vidí, a to nemusí být lékař, že prezident není zdráv. Sám ve svém zájmu by měl zveřejnit informace, aby se utnuly fámy, které jemu samotnému určitě nejsou příjemné,“ vyzval Kubek.

Šéf lékařské komory konstatoval, že Zemanovy výroky o vlastním zdraví, které pronesl v září, zjevně neodpovídají skutečnému stavu. Prezident krátce před svými 75. narozeninami shrnul, že jeho „srdce bije jako zvon, plíce jsou čisté, jako by to nebyl kuřák, játra fungují, jako bych byl abstinent, ledviny jsou taky v pořádku a mohu pokračovat dál“.

„Ty informace nesedí. Všichni vidíme, že je to starý muž, a vidíme, že mu síly ubývají. Kdyby nebyl v tak vysoké funkci, byla by to jeho věc. Jako občané máme právo vědět, v jakém zdravotním stavu prezident je, to patří k západní demokratické kultuře. Pokud nechtějí politici ztratit důvěru občanů, nemohou přece lhát. Není přece žádná ostuda být nemocný,“ zdůraznil Kubek.

Zdravotní péče není jen pro VIP

Kubek v Interview ČT24 dále komentoval i stav českého zdravotnictví. Zdůraznil, že se potýká s nedostatkem lékařů. Ti, kteří zůstávají, jsou spolu se zdravotními sestrami a dalším personálem přetížení. Přestože přibývá každoročně mediků, kteří vystudují a složí atestace, nemocných podle Kubka přibývá rychleji.

„Lidé se dožívají vyššího věku a je poptávka po tom, aby se léčili i lidé, kteří před lety neměli šanci. To je náročné finančně i personálně. Prodlužuje se nám život, ale ne život ve zdraví, což je ovlivnitelné životním stylem. Díky intenzivní medicíně prodlužujeme život v nemoci. To je ale hrozně nákladné,“ shrnul jeden z problémů tuzemského zdravotnictví šéf lékařské komory.

Problém s dostupnou zdravotní péčí je podle něj hlavně na venkově. „Že do hodiny dorazíte k doktorovi, jak garantuje zákon? To je jako někde ve střední Austrálii. Když na venkově zavře ordinaci praktický lékař, jak se staří lidé dostanou k péči, když klesá dopravní obslužnost a oni nemohou jezdit auty?“ ptal se Kubek.

Podle něj není přehnané mluvit o krizi či kolapsu českého zdravotnictví „Poznám to tak, že se na mě obrací čím dál víc známých, kteří shání kvalitní zdravotní péči, a já mám problém ji sehnat. A věřte mi, jako první shání protekci politici. Jenže zdravotnictví není jenom pro VIP a ty, kteří mají známé,“ prohlásil Kubek.

ČLK už nepotrestá šéfku Aktipu, raději vystoupila z komory

Lékařská komora, které Kubek předsedá, se nově nemůže zabývat kauzou institutu Aktip, ani potrestat jeho zakladatelku Jarmilu Klímovou. Ta totiž z komory vystoupila. „Je to stejné, jako bychom ji vyloučili. Titul jí zůstává, ale protože není členkou komory, nemůže vykonávat profesi lékaře,“ uvedl k tomu Kubek.

Klímová z komory vystoupila krátce předtím, než se jejím institutem začala zabývat čestná rada ČLK. Na metody Aktipu loni upozornil dokument České televize Infiltrace: Obchod se zdravím. Svým klientům terapeuti Aktipu radili například léčit rakovinu milencem.