Prezident Zeman napsal osobní dopis čínskému prezidentovi. Požádal ho o další spolupráci

UDÁLOSTI: Miloš Zeman napsal do Číny (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman požádal v dopise čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, aby pokračovaly projekty česko-čínské spolupráce. Zmínil například rozvoj přímých leteckých spojení mezi zeměmi nebo obnovení plnohodnotné kulturní spolupráce. Hrad informaci zveřejnil na webu. Zeman v dopise uvedl, že nemá pochopení pro konání pražských komunálních politiků a že česká vláda plně respektuje politiku jedné Číny.

Rada hlavního města Prahy minulé pondělí rozhodla o vypovězení sesterské smlouvy s Pekingem kvůli neochotě čínské strany jednat s pražským vedením o vyškrtnutí klauzule o uznání jedné Číny.

O několik dní později smlouvu s okamžitou platností vypověděl pekingský magistrát. Pražští zastupitelé to ve čtvrtek vzali na vědomí, čímž platnost definitivně ukončilil. Smlouvu s Pekingem schválila Praha pod vedením primátorky Adriany Krnáčové (ANO) v únoru 2016.

Na tom, že Česko uznává čínskou suverenitu a respektuje politiku jedné Číny, se minulý týden shodli nejvyšší ústavní činitelé na schůzce na Pražském hradě.

„Prezident republiky proto požádal prezidenta ČLR, aby pokračovaly pragmatické projekty česko-čínské spolupráce. Jmenoval například podporu a rozvoj přímých leteckých spojení mezi oběma zeměmi, obnovení plnohodnotné kulturní spolupráce a prohloubení oboustranně výhodné ekonomické a investiční spolupráce. V této souvislosti prezident republiky zmínil plánované pořádání tradičního China Investment Forum na začátku prosince letošního roku,“ napsal Hrad.

„Pan prezident možná nechápe rozhodnutí pražských zastupitelů, nicméně by měl respektovat výsledek demokratických voleb v Praze, které daly vedení města mandát rozhodovat o takových krocích samo,“ komentoval hradní list primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Připomněl, že ukončení partnerské smlouvy s Pekingem pražští radní schválili jednohlasně, a zopakoval, že smlouva nebyla pro město výhodná a nemístně ho zatahovala do zahraniční politiky. „Nicméně chápu osobní postoj pana prezidenta, protože pro prezidentskou kancelář spolupráce s Čínskou lidovou republikou výhodná je. Hrad totiž dostává pravidelný sponzoring od čínské společnosti Huawei v hodnotě půl milionu korun ročně,“ doplnil.

Spory mezi městy mimo jiné vyústily v odložení či zrušení vystoupení několika českých souborů v Číně. Důvodem zřejmě byla dřívější vyjádření primátora Hřiba, že pražská rada chce ze smlouvy odstranit bod o uznání jedné Číny. Mluvčí čínské ambasády v polovině září uvedl, že prvotní příčina sporu je na české straně.

Debata o Slavii

Český prezident se dopisem obrátil také na předsedu představenstva společnosti CITIC Group. Vyzval k dalšímu rozvoji aktiv a aktivit společnosti v ČR, včetně pokračování podpory pro fotbalovou pražskou Slavii.

Zeman před týdnem uvedl, že Čína v odvetě za vypovězení smlouvy mezi metropolemi hodlá mimo jiné zastavit financování vršovického klubu, který je čtyři roky v rukou čínských firem. Samotná Slavia však informaci nepotvrdila. Majoritním vlastníkem je společnost Sinobo, CITIC Group menšinovým.

Předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík ve čtvrtek uvedl, že klub by brzy mohl
získat nového arabského sponzora a CITIC počítá s tím, že ve Slavii zůstane.

Podle Hřiba se ukázalo, že změny s vypovězením smlouvy mezi Prahou a Pekingem nijak nesouvisí, protože ze strany čínského investora jde o dlouho avizovanou záležitost. „Navíc růst čínské ekonomiky zpomaluje, takže je logické, že se budou hledat zástupné důvody pro nesplněné sliby a nerealizované investice,“ doplnil primátor.