V letadle Qatar Airways našli atrapu bomby z Ruzyně, píše libanonský tisk. Praha to odmítá

Na letišti v Bejrútu o víkendu našli atrapu bomby, která údajně pocházela z Prahy a byla míněna jako test účinnosti letištních skenerů na pražském letišti. Napsal to libanonský deník The Daily Star s odkazem na informace bezpečnostních složek. Balíček se nacházel v letadle společnosti Qatar Airways, které přiletělo do Bejrútu z Prahy. Pražské letiště i česká policie ale sdělily, že žádný test neprováděly.

Atrapa podle libanonského deníku měla prověřit skenery, které Letiště Václava Havla používá. Po testu ale technici zřejmě zapomněli balíček jádrového mýdla s jelenem spojený dráty s mobilním telefonem odstranit a napodobenina odletěla na palubě Qatar airways do Bejrútu, píše The Daily Star.

Libanonská média původně mylně psala, že balíček do Libanonu dorazil z Dauhá a obsahoval 200 gramů výbušniny. Po prozkoumání na bejrútském letišti byla ale přítomnost výbušných látek vyloučena.

„Zařízení, které je zobrazeno na fotografii v článku, vůbec neodpovídá verzím, které používáme,“ vyjádřila se mluvčí pražského letiště Kateřina Pavlíková. „Všechna naše testovací zařízení jsou řádně označena v českém i anglickém jazyce a jsou na nich uvedeny kontakty, na kterých by nás mohl v případě nálezu kdokoli kontaktovat, což se nestalo,“ dodala.

„Ze zprávy také není jasné, zda bylo zařízení součástí zavazadla cestujícího, nebo to byl balíček v rámci přepravy zboží, což by odpovídalo kompetenci jiných subjektů,“ sdělila Pavlíková. I mluvčí českého policejního prezidia David Schön informoval, že žádný podobný test nyní policie neprováděla.

Slováci zapomněli na bombu bez roznětky

Podobný případ se stal před téměř deseti lety na Slovensku, když policisté z popradského letiště zapomněli během výcviku služebního psa v batohu nic netušícího cestujícího výbušninu. Nebezpečný náklad, který ovšem neobsahoval roznětku, odhalili až v Dublinu. V důsledku incidentu přišel o funkci ředitel pohraniční a cizinecké policie Tibor Mako, ministr vnitra Robert Kaliňák nehledě na tlak médií odstoupit odmítl.

Koncem roku 2004 na pařížském letišti Charlese de Gaulla dva četníci při výcviku psů umístili do zavazadla neznámého cestujícího balíček s výbušninou a pak ho ztratili z očí. Kufr se pak vydal do světa.