Mobilní aplikace pomůže obětem domácího násilí. Zhodnotí jejich situaci a poradí, co dál

Události: Obětem domácího násilí bude v Česku poprvé pomáhat mobilní aplikace (zdroj: ČT24)

Během několika týdnů začne fungovat česká verze mobilní aplikace Bright Sky, která pomáhá obětem domácího násilí. Pomůže jim vyhodnotit jejich situaci, nabídne rady a kontakty, bezpečné uložení snímků i spojení na policii. Neziskové organizace, které obětem pomáhají, věří, že by mohla zvýšit procento ohlášených případů domácího násilí. Podle odhadů se v Česku odehraje ročně zhruba sedm tisíc útoků, policie ale registruje jen strovky oznámení – loni za celý rok 600, letos za osm měsíců 500.

Nová aplikace by měla podle policie motivovat oběti násilí, aby se jí ozvali co nejdříve, a nikoli až po devíti letech, což je obvyklá doba, jakou s agresorem v domácnosti zůstávají.

Podle spoluautora aplikace, bývalého britského policisty Johna Liversidge, oběti dlouho obviňují samy sebe a bojí se, že ztratí domov a dobrou pověst. Česká policistka Markéta Kalousková dodává, že dlouhé odkládání je problematické i při vyšetřování. „Čím déle se to odkládá, tím hůř se prokazuje, že o násilí jde,“ podotkla.

Základem je dotazník

Uživatel v aplikaci nejprve vyplní rychlý dotazník s dvanácti otázkami, program potom doporučí postup. „Vyhodnotí, zda je to na poradenskou službu, nebo je riziko tak vysoké, že máte kontaktovat policii,“ přiblížila Adriana Dergam z Nadace Vodafone.

Nechybí seznam forem násilí i mýtů o nich a různých příběhů i s rozuzlením. Zároveň je součástí aplikace deník, kam lze ukládat údaje o případných incidentech, snímky, nahrávky a videa. Ty se přitom neuloží do paměti mobilního přístroje, nýbrž do úložiště.

Podle autora Bright Sky si mohou aplikaci stáhnout i lidé, kteří oběťmi domácího násilí nejsou, ale dochází k němu v jejich okolí. Týraným známým pak mohou pomoci „kadeřnice, prodavači, taxikáři či zubaři“, dodal bývalý policista.

Program napsaný pro operační systémy založené na Androidu a pro iOS bude v češtině k dispozici nejpozději v prosinci. Česko se tak stane třetí zemí, kde se služba spustí. Zatím je k dispozici ve Velké Británii a Irsku.