Podzim se ujímá vlády, na počasí se to nepozná. Teploty budou dál stoupat ke dvacítce

Rovnodennost, která nastane v pondělí v 9:50, značí nástup astronomického podzimu. Na počasí to ale poznat ještě nebude. Nebe sice bude zamračenější než o víkendu a bude i místy pršet, teploty ale stále zůstanou u dvaceti stupňů Celsia.

Meteorologický podzim sice začal již 1. září, podle astronomů ale začíná toto období až s rovnodenností, která připadá na 23. den devátého měsíce. Počasí však nedělá rozdíly – na počátku a nejspíše i na konci posledního zářijového týdne bude docela podobné tomu, které panovalo na počátku září.

Teploty zůstanou podobné jako na konci minulého týdne – tedy s maximy kolem 20 stupňů. První den týdne bude konkrétně 17 až 21 stupňů – přestože se přes noc na pondělí nebe zatáhlo. „Oblačnost se sem rozšiřuje proto, že přes Česko začíná přecházet rozpadající se studená fronta. Tím, jak se rozpadá, s sebou přináší jenom málo deště. Jedná se o slabý občasný déšť,“ uvedla meteoroložka Jarina Sochorová.

Díky oblačnosti byla noc o něco teplejší než ty předcházející, sice mrzlo, ale pouze v mrazových kotlinách v Jizerských a Krušných horách – na Jizerce či v Rolavě. 

Oblačno až zataženo bude i v úterý, noční teploty by neměly klesat příliš hluboko pod 10 stupňů Celsia, ve dne se naopak oteplí většinou na hodnotu shodnou s pondělím (tj. 17 až 21 stupňů), v úterý může být ještě o stupeň tepleji.

Také v úterý, ve středu a ve čtvrtek bude pršet, ale jen místy a slabě. „Trochu četnější srážky by se mohly vyskytnout na jihozápadě Čech,“ uvedla meteoroložka. Ve středu a čtvrtek budou přes Česko procházet frontální systémy, poté, co projdou, se může oblačnost protrhat na polojasno.