Meteorologové vydali výstrahu, páteční ráno bude mrazivé. O víkendu však teploty porostou

Meteorolog Žák: Výskyt přízemních mrazíků je časný (zdroj: ČT24)

Na horách poprvé sněžilo, na Šumavě ve čtvrtek ráno naměřili až osm stupňů pod nulou. Pro noc na pátek vydali meteorologové výstrahu před přízemními mrazy, která se týká západní poloviny Čech. Chladné časy by ale měly s rostoucí oblačností polevit, o víkendu se noční a ranní teploty vrátí k pěti stupňům, denní dosáhnou i dvaceti.

Nejnižší teploty byly ve čtvrtek ráno v horských polohách, zvláště pak v mrazových kotlinách, kde se teploty pohybovaly pod bodem mrazu. Nejnižší teplotu meteorologové naměřili na Šumavě, na Plechém bylo devět stupňů pod nulou, na Březníku nedaleko Modravy teplota spadla na minus 8,2 stupně Celsia.

Čtvrteční ráno v Česku bylo nejstudenější od poloviny letošního května, průměr minimálních teplot pro celé Česko vychází asi na 3,6 stupně. Chladno bylo i ve velkých městech, například v Plzni, v Liberci nebo v Ústí nad Orlicí se teploty pohybovaly kolem dvou stupňů Celsia. Na většině území republiky byly však ranní teploty mezi třemi a sedmi stupni nad nulou.

Do Česka už přišly i sněhové přeháňky. Sněžení zaznamenali na Sněžce, kde se objevilo už v noci z úterý na středu, nebo na Pradědu, kde sněžilo ve středu večer. Na Lysé hoře v Beskydech poletoval sníh i ve čtvrtek odpoledne.

Výstraha před mrazem

Studené ráno čeká Česko i v pátek a hodnoty by dokonce mohly pokořit ty dosavadní. „Teplota vzduchu ve dvou metrech se bude pohybovat kolem nuly, přízemní teplota mezi minus dvěma a minus sedmi stupni Celsia,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav v čerstvé výstraze před mrazem ve vegetačním období.

Varování před nízkými teplotami platí od páteční druhé hodiny až do osmé ranní pro Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj i pro Vysočinu. „Vzhledem k roční době jde o časný výskyt přízemních mrazíků, a proto i riziko poškození vegetace je poměrně velké. Týká se to hlavně citlivých rostlin a zeleniny, v menší míře taky ovocných stromů,“ doplňuje meteorolog České televize Michal Žák.

„Obecně větší pravděpodobnost výskytu mrazíků je v údolních a pánevních oblastech, a to i v nížinách, nadmořská výška hraje jen malou roli. Míra poškození samozřejmě závisí na délce, po kterou teplota klesne pod nulu – čím delší doba, tím horší důsledky,“ dodává s tím, že noc na pátek bude ale v tomto týdnu ta nejchladnější a v dalších dnech teploty mírně porostou.

Ranní mrazíky během víkendu
Zdroj: ČT24

V noci na sobotu se sice ještě místy mohou přízemní mrazíky objevit, v noci na neděli ale bude jejich riziko díky teplejšímu vzduchu a mírnému větru podstatně menší. Tomu ostatně odpovídá i ráz počasí během posledních dní tohoto týdne.

Slunečný závěr týdne

V pátek bude polojasno až skoro jasno, na severu a severovýchodě během dne přechodně oblačno a nejvyšší denní teploty mohou stoupat k patnácti, respektive osmnácti stupňům Celsia. První den víkendu bude podle předpovědi jasný, na severu a severovýchodě přechodně až polojasný a teploty se mohou dostat na dvacet stupňů, v neděli pak až na dvaadvacet stupňů Celsia.

„Přestože příští týden bude víc oblačnosti a častěji se budou vyskytovat déšť nebo přeháňky, zůstane relativně teplo. Maxima budou i dál nad šestnáct stupňů. A protože bude víc mraků, budou i vyšší ranní minima – od pondělí už přízemní mrazy nečekáme,“ uzavírá meteoroložka Alena Zárybnická.

Teplotní výhled na následující dny
Zdroj: ČT24