Hájím Pražany, tvrdí Hřib ve sporu o vládní čtvrť. Podle Nachera odmítá Babišovu vlídnou tvář

Události, komentáře: Hřib a Nacher o vládní čtvrti v Letňanech (zdroj: ČT24)

O pražské Letňany se pře premiér Andrej Babiš (ANO) s primátorem hlavního města Zdeňkem Hřibem (Piráti). Předseda vlády chce na konečné metra C vybudovat úřednickou čtvrť, Hřib chce nejdříve řešit dopravu. Primátor v Událostech, komentářích uvedl, že hájí zájmy Pražanů. Opoziční zastupitel Patrik Nacher (ANO) má pocit, že Hřib se na řešení situace vůbec domluvit nechce.

Zdeněk Hřib odmítá, že by se při jednání o budoucím využití Letňan choval arogantně, jak si stěžují premiér i pražská opozice. „Myslím, že vyjádření pana premiéra, které po schůzce neustále opakovaně měnil, je součást vyjednávací šarády, stejně jako vstávání od stolu,“ míní Hřib. Opozice podle jeho slov nemá reálný důvod ho kritizovat.

K opozici patří i Patrik Nacher (ANO), poslanec a člen zastupitelstva. Ten je přesvědčen, že primátor se nechová jako diplomat. „Měl by si uvědomit, že nemluví za sebe ani Pirátskou stranu, ale za celé město,“ tvrdí opoziční zastupitel. Upozorňuje, že Hřib o jednání s Babišem neinformoval ani dotčené městské části, ani radu hlavního města. „Mám pocit, že primátor do toho jde s cílem se nedomluvit,“ je přesvědčen Nacher.

Tvrzení, že by o celé věci nejednal s městskými částmi, pirátský primátor odmítá jako naprostý nesmysl. „Proběhla schůzka nejen s městskými částmi, ale i jejich občany,“ vysvětluje Hřib. Na nich se prý ukázalo, že jednoznačnou prioritou je řešení dopravy. „Jako primátor Prahy hájím zájmy Pražanů a usiluji o to, aby nám stát pomohl s řešením dopravní situace,“ doplňuje Hřib. Své požadavky na dva okruhy a nemocnici nepovažuje za přemrštěné.

Hřib odmítá premiérovu vlídnou tvář, míní Nacher

Nacher souhlasí s důrazem na urychlené dokončení obchvatu, požadavky by ale Hřib podle něj neměl prezentovat vyděračským způsobem. Opoziční zastupitel jmenoval přání dotčených čtvrtí, mimo jiné i prodloužení metra C do Čakovic a zvýšení kapacit parkovišť. „Nerozumím tomu, že se najednou vytasí nemocnice, najednou šedesát miliard za vnitřní obchvat,“ dodává Nacher.

Vnější a vnitřní okruh a nemocnice jsou pro Hřiba nepřekročitelné podmínky, bez jejichž splnění nemá smysl dále o úřednické čtvrti vyjednávat. Podle Nachera nabídky od Andreje Babiše padly, premiérovu vlídnou tvář ale primátor odmítl.

Vládní čtvrť v Letňanech
Zdroj: ČT24

Babiš Hřibovi navrhl řešení dostavby vnitřního okruhu v Praze skrze takzvaný PPP tendr, kdy by se do stavby zapojil soukromý investor. Pražský primátor ale takové řešení nepovažuje za rozumné. Upozorňuje na analýzu, která dokazuje, že stát podobné projekty neumí realizovat. Za příklad dává projekt dálnic D47 nebo D3. „Městský vnitřní okruh je komunikace příliš důležitá na to, aby se na ní stát učil,“ míní Hřib.

Podle Nachera není zvykem, aby stát dával peníze na vnitřní městské komunikace, proto je logické, že premiér nabídl variantu soukromé investice. Je proto prý špatně, že ji Hřib hned shodil ze stolu a není ochotný vyjednávat.

  • Úředníci by se podle vládního návrhu měli usídlit na ploše o rozloze 438 tisíc metrů čtverečních.
  • Podle odhadu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových by se tam mělo vejít 9773 státních zaměstnanců ze 70 budov.
  • Přesun by se měl dotknout řady klíčových institucí. Například České inspekce životního prostředí, Generálního finančního ředitelství nebo Státního pozemkového úřadu. Do Letňan by se ale podle plánu měli přesunout i úředníci ministerstev.
  • Majetkový úřad už v únoru zveřejnil seznam 33 budov, které by stát v souvislosti s plánem mohl prodat. Na seznamu najdeme například budovu ministerstva životního prostředí ve Vršovicích nebo areál pozemků Ředitelství silnic a dálnic v Michli. Pro veřejnost, například jako muzea nebo galerie, by naopak stát mohl poskytnout Nosticův palác na Maltézském náměstí, kde sídlí ministerstvo kultury, nebo několik budov ministerstva pro místní rozvoj na Staroměstském náměstí.
  • O využití pozemků u stanice metra Letňany jedná hlavní město už několik let. V minulosti chtěl například tehdejší primátor Pavel Bém na parcelách vybudovat areál pro olympijské hry. K tomu ale nedošlo a na konečné metra C nestojí olympijský stadion, ale nadále pole.