Bojím se, aby to někdo nevzal jako návod, okomentoval Bartoš kauzu Čapí hnízdo

Bartoš: Čapí hnízdo je podle mě podvod (zdroj: ČT24)

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) a dalších lidí, kteří byli podezřelí z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo. Předseda Pirátů Ivan Bartoš považuje jeho argumentaci za neudržitelnou. Míní, že personální i finanční propojení farmy a koncernu Agrofert je zřejmé. V Interview ČT24 řekl, že podle jeho názoru podvod spáchán byl.

Státní zástupce dospěl k závěru, že společnost Čapí hnízdo byla malou firmou, a proto měla nárok na dotaci určenou právě pro malé podniky. Piráti nicméně takovou argumentaci považují za „neudržitelnou“.

Předseda Pirátů zpochybnil, že by Čapí hnízdo byla samostatná entita, jak tvrdí státní zastupitelství. „Propojení jak personální, tak finanční je podle nás zřejmé,“ myslí si Ivan Bartoš.

Poukázal na personální propojení s koncernem Agrofert, který podle Bartoše dokonce ručil za určité finanční aktivity, i na to, že Čapí hnízdo bylo vyčleněno a po uplynutí určité doby zase začleněno zpět do koncernu. 

„Bojím se, aby to někdo nevzal jako návod, že takovýto postup je v pořádku,“ dodal předseda třetí nejsilnější sněmovní strany. „Je jedno, jestli to udělá Agrofert nebo nějaká jiná velká firma. Je tady dotace pro malé firmy. Vznikne dceřiná společnost, ta se vyčlení, nabere peníze a v momentě, kdy to už jde, se zase vrátí zpátky. To podle mě podvod je,“ řekl, jak kauzu čte.

Aby nezůstala pachuť

Předseda Pirátů připomněl, že ve věci ještě nepadlo poslední slovo, jež bude mít nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Uvedl, že kauza je ostře sledovaná, polarizuje společnost a státní zastupitelství by proto mělo zevrubně informovat, proč rozhodlo tak, jak rozhodlo. „Výsledek by měl být jasný, zřejmý a transparentní,“ apeloval.

Bartoš soudí, že část společnosti bude vždy tvrdit, že rozhodnutí státního zastupitelství bylo ovlivněné. „Máme tady situaci, kdy osud kauzy člena vlády, dokonce premiéra, je v rukou státního zástupce Zemana, ale vláda může pana Zemana odvolat,“ vysvětlil, co je podle něj nyní na případu ožehavého.

Piráti by proto chtěli prosadit, aby státní zástupci mohli být odvoláni jen na základě kárného řízení. „Podařilo se nám tuto změnu v Poslanecké sněmovně načíst, mohla by se projednávat již příští pátek,“ informoval Bartoš.

„Byl by to dobrý krok, který by kauzu ztransparentnil, a některé pochybnosti, které zaznívají, by vyloučil,“ míní Bartoš. Soudí, že tak by se situace mohla uklidnit, aniž by po ní ve společnosti zůstala „pachuť“.