Krejčířovu vilu je potřeba po požáru znovu ocenit. Další pokus o dražbu se odkládá zhruba o rok

Události: Před dalším pokusem o dražbu je potřeba Krejčířovu vilu po požáru přecenit (zdroj: ČT24)

Další plánovaná dražba někdejší černošické vily uprchlého Radovana Krejčíře se oddálí minimálně o rok. Podle prezidenta exekutorské komory Vladimíra Plášila bude nutné vilu po nedávném požáru nejprve znovu ocenit.

Oheň poškodil koncem srpna střechu Krejčířovy vily a téměř zničil podkrovní místnost, která sloužila jako dětský pokoj. „První věcí bude přecenění k aktuálnímu stavu, z toho zbytku vznikne nový odhad,“ popsal následující kroky prezident exekutorů Plášil. 

Před další dražbou budou mít majitelé možnost třikrát se odvolat v průběhu nového posuzování ceny. Podle posledního odhadu měla vila před požárem cenu 97 milionů korun, ani za polovinu se ale neprodala. Exekutoři totiž nesmí podle zákona prodat dům za méně než polovinu ceny z posudku. 

Podle odhadu hasičů požár způsobil škodu za asi 20 milionů korun. „Všechno je z kvalitních materiálů, dvojitá střecha, prkenný záklop, sádrokartony a šindel,“ shrnul velitel zásahu Martin Vondra z Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje.  

O vilu se nyní stará Krejčířova žena se synem. Znovu žijí v Česku, s médii ale nemluví. „Byli deportováni ze země (Jihoafrické republiky, kde je Krejčír ve vězení – pozn. red.) a nikdy jim nedovolili vrátit se. Nemůžu je vídat. Ani nevím, jak za poslední čtyři roky vypadají,“ prohlásil už dříve Krejčíř.

Zřejmě nešlo o pojistný podvod ani zkrat

Okolnosti požáru dál šetří policie, a to pro podezření z obecného ohrožení. Na případného pachatele ale zatím vyšetřovatelé neukázali. „Případem se i nadále zabývají kriminalisté z územního odboru Praha-západ, kteří čekají na výsledky zajištěných stop na místě,“ uvedla mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková. Dům nebyl pojištěn, policie proto vyloučila pojistný podvod. 

Zvenčí vily nyní pracují dělníci na nové elektroinstalaci, v době požáru byl ale dům od energií odpojený. 

Prohlídka Krejčířovy vily v roce 2017: Vyschlé bazény, rozbitá okna i potrhané plakáty (zdroj: ČT24)