Krejčířova vila jde znovu do dražby. Vyvolávací cena spadla na polovinu

Události: Krejčířova vila jde znovu do dražby. Vyvolávací cena spadla na polovinu (zdroj: ČT24)

Jedna z nejznámějších nemovitostí Česka, vila uprchlého Radovana Krejčíře, míří znovu do dražby. Exekutoři vydají v příštích dnech novou dražební vyhlášku a chátrající sídlo nabídnou za vyvolávací cenu zhruba padesáti milionů korun.

Vila Radovana Krejčíře je na prodej. Luxusní sídlo kontroverzního podnikatele, který z ní při policejním zásahu před více než dvanácti lety utekl, zatím chátrá. 

Čtyřpatrový dům se dvěma bazény, vyhřívanými chodníky a akváriem pro žraloka jde do dražby už podruhé. Loni v září ji za necelých sto milionů nikdo nekoupil.

„Nejnižší podání při nové dražbě bude stanoveno dle zákona na padesát procent původní vyvolávací ceny, což činí 48 milionů korun,“ uvedla mluvčí exekutorské komory Martina Houšková.

Dražbu exekutoři plánují do tří měsíců a výtěžek chtějí použít na umoření Krejčířova dluhu.

Vila je vybydlená

Pořizovací cena vily se původně pohybovala kolem 300 milionů korun. Nyní je téměř vybydlená. Zloději část vybavení vily odnesli a dům poničili. Rozbité jsou vchodové i vnitřní dveře. Uvnitř jsou opadané obklady. Sám Krejčíř tvrdil, že s návratem do domu nikdy nepočítal.

„V případě, že dražba nebude ani podruhé úspěšná, dojde k vydání nové dražební vyhlášky a cena nejnižšího podání bude snížena na čtyřicet procent původní ceny,“ dodala Houšková. 

Loni se u soudu Krejčířova manželka Kateřina domáhala zrušení rozhodnutí předchozích soudů, které tvrdily, že vila v Černošicích u Prahy patří do exekuce. Pokoušela se vilu z exekuce vyloučit.

obrázek
Zdroj: ČT24

Tvrdila, že stavba je pouze její a že ji koupila za 23 milionů korun, které dostala od Krejčířova otce. Nemovitost soudy považovaly za společné jmění manželů, na které se exekuce vztahuje, a Ústavní soud její stížnost odmítl jako zjevně neopodstatněnou.

V únoru loňského roku se podařilo vydražit za téměř šestnáct milionů menší Krejčířovu vilu, která je od té první vzdálena jen několik stovek metrů. Její odhadní cena byla o deset milionů vyšší.

obrázek
Zdroj: ČT24

Do Česka se Krejčíř asi jen tak nevrátí

Krejčíř žije od roku 2007 v Jihoafrické republice, kde je od listopadu 2013 ve vazbě. V JAR čelí řadě obvinění, k verdiktu zatím dospěl jeden případ. Odpykává si pětatřicetiletý trest za pokus o vraždu, obchod s drogami a únos. 

Český uprchlík je střídavě ve vězení v Pretorii a v 700 kilometrů vzdáleném Kokstadu. Tato věznice je pro sto nejnebezpečnějších zločinců v zemi. Utéct se odsud podařilo jenom jednomu člověku.

Jihoafrické soudy také stále řeší Krejčířovo vydání do Česka. Proces se ale protahuje. Poslední stání bylo odloženo kvůli výměně Krejčířových advokátů.

„Do Čech se určitě vrátit nechci. Já nemám na Čechy dobré vzpomínky a musím říct, že Jižní Afrika mi přijde, jako že jsem doma,“ řekl Krejčíř v listopadu roku 2013. 

V České republice byl Krejčíř pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Tepláren Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5 k souhrnnému trestu 10,5 roku vězení. V případu tunelování firmy Čepro ho český soud poslal nepravomocně za mříže na 15 let, mimo jiné za přípravu vraždy celníka.