Pokud chceme albánský standard, je peněz ve zdravotnictví dost, říká chirurg Pafko

Pafko, Vojtěch a Zimmermann hosty pořadu OVM (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví nevyhoví poslednímu požadavku takzvaného krizového štábu českého zdravotnictví. V Otázkách Václava Moravce (OVM) to zdůraznil šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO). O českém zdravotnictví kromě něj v pořadu debatovali také emeritní přednosta III. chirurgické kliniky 1. LF UK a FN Motol Pavel Pafko a člen Správní rady VZP Petr Zimmermann.

Z rezerv zdravotního pojištění by příští rok mohlo jít do zdravotní péče dalších šest miliard nad rámec úhradové vyhlášky, celkem to bude 340 miliard. V pátek to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Podle nejnovějších propočtů zástupců krizového štábu daná částka ale nestačí a chtějí dalších osm miliard. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v Otázkách Václava Moravce uvedl, že požadavku krizového štábu nevyhoví. „Už teď jdeme poměrně výrazně do rezerv,“ řekl Vojtěch s tím, že ve zdravotnictví bude podle současné dohody příští rok třicet miliard navíc. „Nikdy v historii takový nárůst nebyl,“ dodal. 

Potřeba dívat se do budoucnosti

Podle Vojtěcha je potřeba myslet na budoucnost. „Já musím být také trochu odpovědným ministrem i za další roky,“ řekl ministr s tím, že pokud by stát sáhl do rezerv ještě hlouběji, bylo by později problematické zdravotní systém udržet. „A to já si nemůžu dovolit,“ dodal.  

S tím, že je potřeba se dívat i do budoucnosti, souhlasí Petr Zimmermann (ODS). „Zdravotnictví přesahuje horizont každé vlády. Tady by mělo dojít k nějaké dohodě mezi těmi, kdo tvoří koalici, opozicí a asi i odbory a lékařskou komorou, abychom každý rok nezažívali tento evergreen,“ uvedl Zimmerman. „Když je úhradová vyhláška, tak je vždycky vzrušená atmosféra a všichni se přou o to, kolik miliard tam nalít,“ poznamenal.   

„Jestli je něčeho moc, nebo málo, to je vždy relativní,“ vyjádřil se k požadavku odborů chirurg Pavel Pafko. „Pokud chceme pro naše občany západoevropský zdravotní standard, tak je těch peněz v systému málo. Pokud chceme standard bulharský nebo albánský, tak je jich dost,“ podotkl.

Podle Pafka problém tuzemského zdravotnictví přitom přesahuje střechu ministerstva. „Za třicet let tady máme dvaadvacet osob, které vedly české zdravotnictví. Opravdu je třeba uvažovat perspektivně, a ne co bude dnes nebo zítra. Jenže co může člověk, co tam je rok a půl, dělat za perspektivy?“ dodal Pafko. 

Špatná organizace péče

Podle Pafka je potřeba zdravotnický systém lépe organizovat. Na jednoho Čecha v současnosti připadne více než jedenáct návštěv lékaře za rok, poznamenal chirurg.  U zemí OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj) je to pouze kolem šesti, sedmi.

„Tady utíkají obrovské peníze,“ domnívá se Pafko. Problém tak podle něj představuje svobodná volba lékaře. „Máme elektronizaci receptů, měli bychom mít elektronizaci pohybu pacientů,“  navrhuje Pafko. 

 S tím, že vysoký počet návštěv u lékařů představuje problém, souhlasí také Zimmermann. Pokud by se dané číslo podařilo snížit na šest, tak by podle něj na každého pacienta měli lékaři dvakrát tolik času. Mohli by pak také za každého ošetřeného dostat dvakrát tolik zaplaceno. 

„Největší problém českého zdravotnictví je špatná organizace péče, nikoliv problém v  zásadní podfinancovanosti, “ vyjádřil se Vojtěch. „Pokud – a na tom pracujeme – nezapojíme do péče o pacienta více terén, více praktické lékaře, ambulantní specialisty, tak abychom odlehčili nemocnicím, nic se nezmění,“ uvedl ministr. 

Resort podle Vojtěcha v současnosti pracuje na zmíněné elektronizaci zdravotnictví. „Začali jsme elektronickými recepty a teď pracujeme na zákoně o elektronizaci zdravotnictví, který umožní sdílet zdravotnickou dokumentaci, sdílet informace o pohybu pacienta, sdílet informace o datech.“  Lékaři by tak měli mít v budoucnu přehled o tom, jaká vyšetření pacient podstoupil, a o jeho základní anamnéze. 

Ministerstvo se podle Vojtěcha nyní zabývá také otázkou snížení počtu zdravotních pojišťoven. „Aktuálně pracujeme na analýze přínosů a rizik, kterou velmi brzy předložíme i panu premiérovi, “ dodal s tím, že si ale myslí, že mít pouze jednu pojišťovnu nepředstavuje správné řešení.

Celá debata je k dispozici ve videu.