Pojišťovny chtějí nová pravidla pro proplácení inovativní léčby. Příbývají jim totiž žádosti i náklady

Pojišťovny letos uhradily inovativní léčbu za jednu a půl miliary korun (zdroj: ČT24)

Zdravotní pojišťovny chtějí změnit pravidla pro proplácení inovativní a drahé léčby. V současnosti ji hradí pouze pacientům, u kterých jiná léčba doposud nezafungovala. Všem pojišťovnám teď takových případů přibývá a s tím rostou i náklady. Loni se zastavily na půl druhé miliardě.

Mezi případy, kdy běžná léčba nezabírá, patří například onkologicky nemocní pacienti. Inovativní léčbu ale na rozdíl od chemoterapie pojišťovny neproplácejí. V loňském roce se na pojišťovny se žádostí o proplacení této léčby obrátilo přes 20 tisíc pacientů. Uspělo 90 procent z nich. Pojišťovny tak uhradily léčbu za miliardu a půl.

V roce 2014 byly přitom náklady skoro o polovinu nižší. I proto pojišťovny požadují změnu. Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny by se například výrobci nových a často ještě neověřených léků měli v některých případech podílet i na jejich úhradě.

„My chceme, aby hradily ty pacienty, pokud nedosáhly výsledků, které jsou deklarovány v klinických studiích,“ uvedl náměstek Všeobecné zdravotní pojišťovny Petr Honěk.

  • počet žádostí: 20 433
  • schválené žádosti: 18 240
  • zdroj:  VZP, ZPMV ČR, ČPZP

Pro úpravu jsou i zaměstnanecké pojišťovny, kterým vadí, že o nových lécích místo státu rozhodují jejich revizní lékaři. „Nahrazují standardní proceduru, která by měla probíhat kupříkladu pod režimem Státního ústavu pro kontrolu léčiv,“ konstatoval prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

  • 2014: 783 mil. Kč
  • 2015: 1 155 mil. Kč
  • 2016: 1 470 mil. Kč
  • Zdroj: VZP, ZPMV ČR, ČPZP

Podle farmaceutických firem by se ale právě tento proces měl zrychlit. Než se přípravek dostane na trh a stanoví se jeho úhrada, trvá to i dva roky. „Pak třeba nebudou mít čeští pacienti problém dosáhnout na přípravky běžnou cestou a nebudou muset se svými ošetřujícími lékaři podstupovat martyrium žádosti,“ vysvětlil Jakub Dvořáček, ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

Případnou změnu ovšem bude muset nejdříve posoudit ministerstvo zdravotnictví.

Vydáno pod