Vodu musíme chránit, bez ní neexistuje nic, varuje Toman. Strany by měly spolupracovat, říká Jurečka

Miroslav Toman a Marian Jurečka o ochraně vody (zdroj: ČT24)

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) navrhuje, aby lepší ochranu vod zajistil samostatný ústavní zákon. Voda je totiž podle něj nejdůležitější součástí přírody. S tím, že je třeba lépe chránit vodní zdroje, souhlasí i bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), který zdůrazňuje, že na tomto cíli musí všechny politické strany spolupracovat.

„Od počátku jednadvacátého století vidíme klimatické změny, kdy se nám průměrná roční teplota zvýšila za posledních 140 let o 1,4 stupně Celsia. Máme extrémně suché roky, například loni povrchové vodní zdroje poklesly o 40 procent,“ upozornil Jurečka.

To jsou podle něj varovné signály a je důležité, aby se priorita ochrany vody a půdy promítly do ústavy. „Například dnes vidíme, že ministerstvo životního prostředí pro mě nepochopitelně povoluje průmyslovou zónu kousek od Olomouce. Na 44 hektarech nejlepší půdy, kterou máme, v době, kdy jsou volné průmyslové zóny, kdy máme rekordně nízkou nezaměstnanost. Pokud by platilo to, co navrhujeme, bylo by možné toto napadnout u Ústavního soudu a ten by posoudil veřejný zájem z hlediska ochrany půdy a vody,“ řekl v pořadu Jurečka.

Ministři zemědělství a životního prostředí Miroslav Toman (ČSSD) a Richard Brabec (ANO) se ve čtvrtek shodli, že lepší ochranu vod by mohl zajistit samostatný ústavní zákon. Přímo do české ústavy zasahovat nechtějí, vytvoření separátní legislativy jim jako jednu z možných variant doporučili experti z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

„Pro nás je to velmi důležitý problém, chceme, aby to byl ústavní zákon, protože voda je nejdůležitější součást přírody, bez vody neexistuje nic. A na to pak navazuje zákon o půdě a tak dále,“ vysvětluje záměr ministr zemědělství Toman. Podle něj musí být ochrana vody prioritou i kvůli probíhajícím klimatickým změnám.

Kvůli ústavní ochraně vody vznikly i poslanecké návrhy, mimo jiné od Starostů a nezávislých a KDU-ČSL. Kabinet je ale odmítl, stejně jako dřívější návrh komunistů. Lidovci za ústavní ochranu vody v létě spustili petici.

Musíme spolupracovat, říká Jurečka

Návrh KDU-ČSL počítá přímo se změnou textu ústavy. Do pasáže, která se věnuje šetrnému využívání přírodních zdrojů, doplňuje důraz na vodní zdroje a půdu. Podle bývalého ministra zemědělství Jurečky ochrana vody předpokládá hlavně lepší zacházení s půdou.

Lidovci jsou podle něj připraveni na změnách spolupracovat. „Je důležité v tento moment, že všichni sledujeme stejný cíl. Jako KDU-ČSL navíc přidáváme důležitou věc, a to je důraz na ochranu půdy, protože bez kvalitní ochrany půdy nebudeme mít kvalitní vodní zdroje,“ uvedl Jurečka.

„Pokud se shodneme ať už na tom, že změníme ústavu, nebo se vytvoří nový ústavní zákon, tak je strašně důležité potom udělat ještě dílčí změny v dalších zákonech, například stavební zákon, zákon o ochraně zemědělského půdního fondu, protože tyto věci je třeba provázat,“ zdůraznil.

„A tady je dobré, abychom na tom spolupracovali všichni, všechny politické strany, které jsou v parlamentu, experti, ústavní právníci, a také aby se tato věc podařila do konce tohoto volebního období,“ uzavírá Jurečka.