Rakouští politici hovoří o žalobě na Česko kvůli jaderné elektrárně Dukovany

Zástupce dolnorakouské hejtmanky Stephan Pernkopf a bývalá rakouská ministryně životního prostředí Elisabeth Köstingerová nevylučují žalobu na Česko u Evropské unie kvůli financování dostavby české jaderné elektrárny Dukovany. V noci na neděli to na svém webu napsal rakouský deník Kurier.

Oba politici kritizují to, že nové jaderné bloky v Dukovanech v pátek získaly kladný posudek vlivu na životní prostředí (EIA). Köstingerová a Pernkopf, který v dolnorakouské zemské vládě zastává také post ministra životního prostředí, chtějí od české vlády vědět, kdo budování nových reaktorů bude financovat.

„Pak můžeme prověřit, zda je u EU možná žaloba kvůli státní podpoře (financování),“ řekla Köstingerová. Oběma rakouským politikům se nelíbí ani plánované prodloužení životnosti stávajících reaktorů. Dodali, že evropský soudní dvůr i v těchto případech označil za nezbytný nový posudek EIA, proto ho chtějí požadovat. Pernkopf dodal, že chce od EU jasný signál.

„Není možné, že některé země pod pláštíkem ochrany klimatu nyní postaví jaderné elektrárny,“ řekl s tím, že jsou podle něj nebezpečné, drahé a nejsou prostředkem ochrany klimatu. Již v pátek se proti vydání EIA vyslovilo rakouské ministerstvo udržitelnosti a cestovního ruchu, které spravuje agendu někdejších ministerstev životního prostředí a zemědělství.

Rakousko se vydalo nejadernou cestou výroby elektrické energie. Na základě referenda z roku 1978 se rozhodlo nezprovoznit svou dokončenou elektrárnu Zwentendorf a trvale se zřeklo výroby energie z jádra. Proto se také dlouhodobě k jaderným energetickým programům sousedních států staví kriticky.

Země se z více než poloviny spoléhá na vodní elektrárny. To si může dovolit díky prudkým tokům v Alpách. Asi třetinu vyrábí v tepelných elektrárnách. O zbytek se dělí ostatní obnovitelné zdroje a dovoz.

České ministerstvo životního prostředí, které kladný posudek vydalo, tvrdí, že stavba nového jaderného zdroje o výkonu do 2400 megawatt bude mít přijatelné vlivy na životní prostředí a zdraví obyvatel. Záměr na stavbu jednoho až dvou nových bloků nechala úřadu posoudit společnost ČEZ. Závazné stanovisko k posouzení vlivů na životní prostředí není povolením výstavby, ale odborným podkladem pro další řízení.

Čtyři nynější bloky jaderné elektrárny Dukovany byly zprovozněny v letech 1985 až 1987. Plány na případnou stavbu nového jaderného zdroje v Česku několik let brzdí nejasnosti o způsobu jeho financování.