V Hradci Králové se koná letecká show CIAF. Vzlétla česká i francouzská akrobatická skupina

Královéhradecké letiště hostí o víkendu 26. ročník mezinárodního leteckého festivalu CIAF, lidem se mohou podívat na čtyři desítky letounů a vrtulníků. Své zastoupení zde mají vojenské a civilní stroje ze čtyř zemí – z Česka, Francie, Slovenska a Německa.

Letiště je v sobotu i v neděli otevřené od 8:00 do 17:00. Většina letounů a vrtulníků je k vidění v letových ukázkách. Program je po oba dny totožný.

Letošní ročník letecké show nabídne například letovou ukázku francouzské akrobatické formace Breitling Jet Team na letounech L-39 Albatros nebo české akrobatické skupiny The Flying Bulls z Roudnice nad Labem. „Specialitou bude simulace vzdušného souboje mezi letounem MiG-15 a vrtulníkem AH-1S Cobra,“ přiblížil mluvčí akce Tomáš Otruba.

Vstupné na den je 300 korun, děti do 15 let mají vstup zdarma, parkovné není v ceně a stojí 100 korun na den. Královéhradecký dopravní podnik posílil na letiště autobusovou linku, která návštěvníky dopraví až k branám areálu. V oblasti zároveň řidiči musí počítat s určitým omezením.

Události ČT: 26. ročník leteckého festivalu CIAF (zdroj: ČT24)

Letecká přehlídka čelí úbytku návštěvníků

Pořadatelé přehlídky CIAF pravidelně dostávají finanční podporu od města Hradec Králové a od Královéhradeckého kraje. Město letos akci podporuje dotací 2,577 milionu korun po loňských 2,373 milionu korun. Kraj letos přispěl částkou 750 tisíc korun, tedy stejně jako loni.

Letecká přehlídka do Hradce Králové v minulých letech lákala desítky tisíc příznivců letectví, ale v posledních letech zájem klesá. Například loni dorazilo 12 tisíc, předloni 20 tisíc a v roce 2016 na 40 tisíc lidí. Snižuje se také počet letadel a zemí, ze kterých posádky pocházejí. Loni byly k vidění letouny z osmi států. CIAF se na hradeckém letišti koná od roku 1993. Výjimkou byla několikaletá přestávka, kdy byl v Brně.

V Hradci se koná letecká show CIAF (zdroj: ČT24)