Ministr školství Plaga odvolal politického náměstka Pavlíka z ČSSD. Byl prý málo vytížený

Předseda pražské ČSSD Petr Pavlík má před sebou poslední dva dny ve funkci náměstka ministra školství. Ministr Robert Plaga (ANO) jej odvolal s platností ke konci srpna. Upozornil na to web Novinky.cz. Mluvčí ministerstva školství ujistila, že ministr předem informoval šéfa ČSSD Jana Hamáčka. Odvolání Pavlíka zdůvodnil úřad potřebou úspor a Pavlíkovou nízkou vytížeností ve funkci.

Petr Pavlík z ČSSD byl na ministerstvu školství – které vede člen koaličního ANO – jako náměstek člena vlády neboli politický náměstek. Tuto pozici se Robert Plaga rozhodl zcela zrušit s tím, že Pavlíkovu agendu převezmou jiní zaměstnanci, protože není obsáhlá.

„Důvodem odvolání politického náměstka ministerstva školství za ČSSD Petra Pavlíka byly jednak úspory ve vedení resortu, ale stejně tak jeho nízká pracovní vytíženost,“ shrnula mluvčí ministerstva Aneta Lednová. Dodala, že se Pavlík soustředil především na „průřezová témata mezi ministerstvem školství a ministerstvem práce a sociálních věcí“.

Dodala, že ministr již dříve o tomto kroku v souladu s koaliční smlouvou informoval premiéra Andreje Babiše (ANO) i předsedu ČSSD Hamáčka.

Pavlík, který vede pražskou organizaci sociální demokracie, byl Plagovým náměstkem od ledna. V téže pozici ale působil již dříve – před rokem 2017, kdy školství vedli ministři za ČSSD. Tehdy byly na ministerstvu dva političtí náměstci, kromě Pavlíka to byl Jaroslav Fidrmuc (KDU-ČSL). Oba odešli po nástupu prvního Babišova kabinetu, kdy se stal ministrem Robert Plaga. Ten posty politických náměstků zrušil.