Chlapce s mobilem v ruce srazila tramvaj. Oběti nepozornosti na silnicích připomínají siluety

Policie zveřejnila záběry ze středeční nehody poblíž brněnské haly Rondo. Třináctiletý chlapec tam v podvečer vešel přímo do cesty přijíždějící tramvaje, když byl zahleděný do displeje mobilu. Po vyproštění skončil se středně těžkými zraněním v nemocnici. Nehody chodců na silnicích ale často končí fatálně. V ulicích sedmi krajských měst se proto objevily siluety obětí dopravních nehod. Nová kampaň má upozornit na rizika spojená s používáním mobilních telefonů v nejrušnějších ulicích.

Chodci v celé České republice jenom loni zavinili 1161 nehod. A často je spoluviníkem mobilní telefon. Přitom tři čtvrtiny chodců si uvědomují, že používání telefonu při pohybu na vozovce zvyšuje riziko nehody. Kampaň má varovat, že i chodci jsou součástí silničního provozu. 

Podle ředitele Besipu Tomáše Neřolda jsou sluchátka v uších a pohled upřený na displej mobilu v ulicích rizikem. „Nemít sluchátka je důležité, protože potom mnohem rychleji reaguji, předvídám situaci a třeba i chyba toho řidiče mně pak nemusí být osudná,“ uvedl Neřold.

UVR: Siluety na chodnících připomínají vyhaslé životy chodců (zdroj: ČT24)

Právě Besip za novou osvětovou kampaní stojí. V sedmi krajských městech se objevily siluety na chodnících. Hashtag 113 pak odkazuje na počet chodců, kteří loni v Česku zemřeli při dopravních nehodách.

Třeba na přechodu asi nejrušnější křižovatky v Sadech Pětatřicátníků v Plzni zemřela 59letá žena, když přecházela na červenou. Smetl ji autobus. „Chodci patří k nejzranitelnější skupině účastníků silničního provozu. Přecházení vozovky je vždy riziková situace,“ potvrdila mluvčí Krajského ředitelství policie v Plzni Veronika Hokrová.

Kampaň se zaměřila právě na „problematické“ chodce. „Cílíme především na skupinu od 18 do 45 let, protože polovina chodců v tomto věku nevěnuje pozornost okolnímu provozu , ale spíše svému mobilnímu telefonu,“ uvedla mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Exnerová.

I na řidiče ale cílí televizní spoty připomínající, že se mají plně věnovat řízení. Neopatrní chodci jsou totiž nebezpečím nejen sami pro sebe, ale i pro ty za volantem.