Ředitel Pražské plynárenské Janeček nemůže dál zůstat ve funkci, říká primátor Hřib

Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Problémů ředitele společnosti Pražská plynárenská Pavla Janečka je tolik, že pro nás není akceptovatelné jeho další setrvání ve funkci, řekl v úterním pořadu Interview ČT24 pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Den předtím se Piráti neúspěšně pokusili Janečka odvolat. Proti se však postavili oba koaliční partneři, tedy Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN) a Praha sobě. To vyvolalo další spor v pražské koalici.

Primátor kritizoval vedení plynáren kvůli více věcem. Jednak odsouhlasilo tantiémy (500 tisíc korun) pro všechny členy dozorčí rady nad rámec běžných odměn, včetně bývalého zastupitele Karla Březiny. V koaliční smlouvě je přitom podle Hřiba uvedeno, že političtí „trafikanti“ v dozorčích radách žádné tantiémy nedostanou. 

Ředitel Janeček půlmilionovou tantiému schválil i sám pro sebe, což je neakceptovatelné, zdůraznil Hřib.  

Primátor zmínil i manažerské pochybení vedení firmy, kdy podle něho mohl být zisk plynáren o 300 milionů korun větší, než byl. Hřib to přičetl nedostatečnému prověřování dodavatelů Pražské plynárenské. „Namísto jejich kvalifikace o schopnostech obchodů s energiemi byl požadován pouze od jednatele účet za elektřinu v jejich zahraničním bydlišti“. 

V souvislosti s dodavateli zmínil Hřib i společnost Revis, která loni dala TOP 09 sponzorský dar 750 tisíc korun. TOP 09 již dříve odmítla, že by tím byla ovlivněna.  

Praha vedení
Zdroj: ČT24

Pražská plynárenská se brání tím, že audit žádné pochybení nenašel.  Šéf TOP 09 nechce společnost odvoláním ředitele destabilizovat, pochybnosti je podle něj potřeba prověřit.

„Mám pocit, že se Piráti pouze snaží udělat populistické gesto vůči svým voličům a že fakta bohužel nerespektují,“ uvedl Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu). 

Nejde o první spor mezi Piráty a Spojenými silami, v poslední době se strany přely například o možnost zjišťování prázdných bytů s pomocí dat z elektroměrů, pokračování privatizace bytového fondu nebo otázku zrušení míst v dozorčí radě Pražské plynárenské vyhrazených pro zaměstnance.

Události: Ohrožená pražská koalice (zdroj: ČT24)

Za další zásadní věc považuje Hřib i neposkytování informací. Představenstvo Pražské plynárenské podle něj nedodalo žádný zápis o svém jednání dozorčí radě a ředitel Janeček to podle něj nemá zájem řešit. 

I přesto Hřib nadále věří, že současná koalice na magistrátu dovládne do konce funkčního období v roce 2021. „S ohledem na to, že tato koalice pracuje a dělá věci prospěšné pro Prahu, tak mám za to, že pokud k tomu naši partneři budou přistupovat věcně, tak si myslím, že dovládneme,“ řekl.

Události ČT: Rozpory v pražské koalici (zdroj: ČT24)

V pořadu se také mluvilo mimo jiné o chaotické situaci při různých opravách a uzavírkách Prahy. Primátor uvedl, že už existuje systém koordinátora komunikací, který by měl situaci v Praze zlepšit. Nyní ještě dobíhají dříve objednané a zaplacené opravy. 

Praha výsledky 2018
Zdroj: ČT24