Odtahová pohotovost začne na uzavírkách D1 u Průhonic fungovat nejdřív v polovině září

Ještě minimálně měsíc a půl bude dopravní omezení na D1 u Průhonic bez odtahové pohotovosti. Až do poloviny září budou odtahy na uzavírce v jednom z nejvytíženějších úseků dálnice fungovat jen omezeně. ŘSD totiž vypsalo zakázku na pohotovostní odtahy až teď, uzavírka tam přitom platí od začátku minulého týdne. Jde navíc o jedno z nejvytíženějších míst na českých dálnicích a hrozí na něm časté kolony.

Proč byla soutěž na pohotovost vypsána až teď, ŘSD zdůvodňuje procesními náležitostmi. „Bylo třeba vyřešit procesní věci k nastavení parametrů této soutěže a také ke vztahu na stávající smlouvu pro poskytování odtahů na tomto úseku,“ obhajuje ředitelství jeho mluvčí Jan Studecký.

Pokud vše půjde bez dalších odkladů, tak ŘSD předpokládá podpis smlouvy v polovině září. Do té doby bude zajištěna odtahová technika a služba jen v menším rozsahu: „Vzhledem k velkým intenzitám provozu je v tomto úseku D1 při případné dopravní nehodě vysoké riziko vzniku dopravních kolon,“ připouští mluvčí.

I kdyby se ŘSD podařilo zakázku vysoutěžit bez dalších odkladů, tak si pohotovostní odtahový servis řidiči na uzavírce u Průhonic letos užijí maximálně měsíc. Omezení tam má totiž skončit v polovině října a opravy budou pokračovat až v následujícím roce.

Na rozkopaných úsecích dálnice přitom může odtahová pohotovost výrazným způsobem zabránit vzniku kolon nebo je alespoň zmenšit. „Díky tomu, že bude odtahová technika přímo na místě, se výrazně zkrátí její dojezdové časy,“ dodává Studecký.