Policie zadržela na Pardubicku afghánského uprchlíka. Úřady řeší, zda je plnoletý

Policisté tento týden na Pardubicku zadrželi mladého afghánského běžence, který trpí nakažlivým kožním onemocněním – pravděpodobně se jedná o impetigo. Byl ošetřen v pardubické krajské nemocnici a následně ho policisté převezli do zařízení ministerstva vnitra v Bělé pod Bezdězem. Úřady v současnosti zjišťují, zda je mladík plnoletý. Na uvedených šestnáct let totiž podle policie nevypadá.

Policie zadržela mladíka v pondělí u vlakového nádraží v Uhersku na Pardubicku. Neměl u sebe žádné doklady a nejprve odmítal s policií komunikovat. Řekl pouze, že je z Afghánistánu.

Cizinec měl na sobě silně znečištěný oděv a na těle puchýře. Policisté ho proto převezli na infekční oddělení pardubické nemocnice.  Hospitalizace nebyla podle mluvčí nemocnice Kateřiny Semrádové nutná, lékař diagnostikoval běžnou kožní nemoc.

„S vysokou pravděpodobností se jedná o impetigo, to je poměrně běžné kožní onemocnění, které se sice může šířit poměrně rychle, je ovšem léčitelné antibiotiky. Chorobou trpí v populaci děti i dospělí,“ uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD) na Facebooku.

Po vyšetření byl Afghánec umístěn do policejní cely a následně do zařízení pro zajištění cizinců.

Při výslechu  uvedl, že je mu šestnáct let a do Evropské unie se dostal pomocí převaděčů takzvanou balkánskou trasou. Z Afghánistánu odešel zhruba před rokem. Dále řekl, že se v Evropě policii záměrně vyhýbal a nikde v EU dosud o azyl nežádal. O povolení k pobytu údajně nechtěl  žádat ani v Česku, jeho cílem byla totiž Francie.

Cizinec podle policie vypadá starší než na uváděných šestnáct let

V současnosti úřady zkoumají cizincův věk, protože na uváděných šestnáct let podle policistů nevypadá. Lékaři zrentgenují jeho kosti, z kterých poměrně přesně poznají věk. Čeká ho také socio-psychologický pohovor.

Určení jeho věku rozhodne o dalším postupu. Vzhledem k udávanému věku byl totiž cizinci ustanoven opatrovník. Pokud se prokáže, že je Afghánec dospělý, povinnost opatrovnictví ze zákona zanikne. 

Policie také zahájila řízení o správním vyhoštění. Jeho výsledkem může být znemožnění vstupu na území států Evropské unie až na tři roky.  

V Bělé-Jezové může mladík být 180 dní, pokud je mu více než 18 let, jinak tam pobude 90 dní. „Pokud se prokáže, že jeho domovská země je Afghánistán, bude tam vyhoštěn. Ale záleží na situaci v jeho domovské zemi, zda se vůbec může vrátit, na okolnostech, proč z vlasti utekl,“ uvedl koordinátor odboru cizinecké policie Pardubického kraje Martin Demek.

Letos policisté do konce června zadrželi 109 migrantů, kteří přes Česko projížděli do dalších zemí. Převážně jsou to lidé z Iráku, Afghánistánu, Sýrie a Jemenu. Směřují především do Německa a Velké Británie.