Slovní přestřelka mezi ANO a ČSSD. „Babiš hledá, na koho by svou neschopnost hodil,“ míní Veselý

Podle části vedení ČSSD premiér nezvládá situaci kolem výměny ministra kultury. Koaliční partner tak reaguje na slova Andreje Babiše (ANO) pro Právo, že si za to sociální demokracie může sama. Místopředseda strany Ondřej Veselý řekl, že premiér jen hledá, na koho by svou neschopnost hodil. Prezident Miloš Zeman odvolá Antonína Staňka z čela resortu kultury ve středu – tedy dva měsíce poté, co ho o to Babiš požádal. Ke jménu jeho nástupce by se měl vyjádřit v polovině srpna. ČSSD nominovala Michala Šmardu.

Premiér Andrej Babiš řekl v sobotu Právu, že sociální demokraté si kauzu Michal Šmarda vyrobili kvůli vnitrostranickému boji a snaží se problém hodit na něj. 

„Sociální demokracie vyrobila tento problém a hodila ho na mě. To ČSSD porušila nějaké své dohody s prezidentem, zradila a udělala hlupáka z pana Staňka, a prezident se přirozeně postavil na jeho stranu,“ uvedl Babiš v sobotním rozhovoru.

Veselý: Premiér hledá, na koho by hodil svou neschopnost

Část ČSSD se vůči premiérovým výrokům v pondělí ohradila s tím, že Babiš by se neměl starat o vnitřní poměry v sociální demokracii a měl by se soustředit na svou práci při řešení koaliční krize. „Premiér už to zjevně nezvládá a hledá, na koho by svou neschopnost hodil,“ řekl Právu místopředseda ČSSD Ondřej Veselý. 

Premiérovy výroky kritizují i další vrcholní představitelé ČSSD. „Rozhovor podle mě vypovídá dost o aktuálním rozpoložení pana premiéra,“ napsal Právu například předseda strany a vicepremiér Jan Hamáček.

Místopředseda ČSSD a kandidát na ministra kultury Michal Šmarda zase uvedl, že v rozhovoru byla podle něj řada rozporů a nesmyslů. „Myslím si, že mu moc neprospívá, že našel zalíbení ve zkoumání vnitřních poměrů v ČSSD. Stejně jim neporozumí a zbytečně jej to zdržuje od práce,“ dodal Šmarda. 

Andrej Babiš v pondělí před odletem do Bruselu zopakoval, že žádná vládní krize podle něj není a že krizi má sociální demokracie.

Holec: Babiš má pravdu, problém vznikl díky rozpolcenosti ČSSD

Komentátor portálu Info.cz Petr Holec se domnívá, že za vznik problému kolem odvolání ministra kultury skutečně může ČSSD. „V tom má premiér Babiš samozřejmě pravdu, protože ten problém vznikl díky ČSSD a její vnitřní rozpolcenosti,“ uvedl ve studiu ČT24 Holec. „Ta dohoda, že neodvolají ministra Staňka do konce května, tam skutečně byla,“ dodal. 

„Šéf ČSSD Jan Hamáček ten tlak uvnitř strany neustál a odvolal ministra Staňka dřív a od té doby se to s nimi táhne,“ dodal Holec s tím, že jako první se veřejně pro odvolání Staňka vyslovil statutární místopředseda strany Roman Onderka

Podle Holce už ČSSD zřejmě pochopila, že danou situaci nevyhraje. „Tak se snaží alespoň část špatného dojmu z celé té kauzy přesunout i na premiéra Babiše,“ dodal s tím, že Babiš teď váží, zda se mu vyplatí víc podpora ČSSD, či dobré vztahy s prezidentem. Premiérova slova pro Právo tak Holec hodnotí jako čistě pragmatický přístup.  

I komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka si všímá rozpolcenosti ve vedení sociální demokracie. Upozorňuje však i na oprávněnost požadavku strany na odvolání ministra, kterého nominovala. „Žádná ze tří stran toho konfliktu – prezident, premiér, většina ve vedení sociální demokracie – nemá zájem v té vládě pokračovat, ale hledají příběh, hledají způsob, jak to svým voličům vysvětlit, protože paradoxně jejich voliči se způsobem vládnutí nemají žádný problém,“ poznamenal Pečinka.

Spor o ministra kultury trvá několik měsíců

Spor o ministra kultury začal v polovině letošního května, kdy současný šéf resortu Antonín Staněk (ČSSD) podal demisi, kterou prezident Miloš Zeman nepřijal.  Babiš na konci měsíce na žádost ČSSD navrhl prezidentovi odvolání ministra a současně jmenování Šmardy. Zeman ale opakovaně dával najevo, že by si přál Staňkovo setrvání v kabinetu. 

ČSSD hrozila odchodem z vlády, kdyby Staněk kabinet neopustil a Zeman místo něj nejmenoval Šmardu. Podle sociálních demokratů by jejich účast ve vládě ztratila smysl, kdyby nemohli rozhodovat, koho do ní vyšlou.

Naposledy jednal Babiš o výměně na ministerstvu kultury s prezidentem minulou středu. Hlava státu Babišovi pouze potvrdila, že odvolá Staňka k 31. červenci. O nominaci ČSSD na nového ministra ale prezident hodlá rozhodnout až v polovině srpna.

Situace kolem Staňka je dosud nejdéle trvajícím případem, kdy prezident odmítal vyhovět premiérovi s navrženou změnou ve vládě.