Vedro znovu testovalo snesitelnost. Nejtepleji bylo ve Stříbře a Kuchařovicích

Počasí ČT24: Ve Stříbře padl půlstoletí starý rekord (zdroj: ČT24)

Vedra se během pátku na řadě míst v Česku opět dostala do kategorie mimořádnosti, rekordy padly téměř na třetině dlouhodobě měřicích meteorologických stanic. Nejvyšší teploty byly ve Stříbře na Tachovsku a Kuchařovicích na Znojemsku, kde bylo shodně 35,8 stupně.

Teplotní rekord pro 26. červenec byl překonán i na příbramské stanici, kde původní rekord pocházel z roku 1895. Teplota 34,6 stupně Celsia přesáhla původní maximum o více než jeden stupeň.

Teploty 26. 7. 2019
Zdroj: ČT24

Další letitý rekord padl v Průhonicích u Prahy, kde meteorologové naměřili 34,3 stupně. Předchozí rekord z roku 1947 činil 32,8 stupně.

Teplota 35,8 stupně zaznamenaná ve Stříbře zase pokořila v Plzeňském kraji více než půlstoletí starý teplotní rekord pro 26. červenec za celý region. Dosud nejvyšší teplota pro tento den v kraji pocházela z roku 1962 z Nepomuku, kdy tam meteorologové naměřili 35,2 stupně.

V sobotu v Česku sice rtuť může vystoupat opět nad tropickou třicítku, ale meteorologové očekávají bouřky, které přinesou ochlazení. Nejsilnější budou bouře podle Českého hydrometeorologického ústavu na jihozápadě republiky. Ojediněle je budou doprovázet přívalové srážky, kroupy a nárazy větru o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu.